Predsednička kampanja može se pretvoriti u referendum 1

Objavljivanjem podataka ko su najveći spoljnotrgovinski partneri i donatori Srbije, utvrđivanjem jasne spoljne politike koju će sprovoditi sposobni ljudi, kao beskompromisnim stavom Vlade koja treba da se drži dokumenata u kojima piše da je Srbiji mesto u EU, bez nalaženja opravdanja zbog kojih treba pristajati na uticaj Rusije, …

…može se smanjiti ili pak sprečiti pojačani uticaj Moskve na Beograd, smatraju predstavnici proevropskih stranaka. Pojačanu prorusku retoriku šefa srpske diplomatije Ivica Dačića, koja svakako pomaže dubljem uticaju Rusije, oni vode kao najavu njegove kandidature za predstojeće predsedničke izbore, traženja pokrovitelja u Moskvi i način da dobije više glasova, ali i iskreno antievropsko opredeljenje.

U LDP nam je rečeno da je u Srbiji trenutno aktuelan sukob evropske i ruske Srbije. Kako objašnjavaju, evropska Srbija ne sme da koketira sa ruskom, što podrazumeva da se pomoć Siriji ne sme slati preko Rusije, već preko saveznika odnosno EU. Takođe, jasno treba usaglasiti svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU shodno poglavlju 31. To sve, kako kažu, treba da uradimo jer ne treba da budemo u sferi ruske politike koja u Srbiji ili kroz Srbiju želi da prkosi EU i Zapadu. U ovoj stranci primećuju i da se i u vladi, ali i pojedinim opozicionim proevropskim strankama primećuje podeljenost u odnosu prema Rusiji, pogotovo oko uvođenja sankcija toj zemlji. Rešenje u LDP vide u jasnom stavu Vlade koja treba da se drži usvojenih dokumenata u kojima piše da je Srbiji mesto u EU, bez dvosmislenih izjava i nalaženja opravdanja i razloga zbog kojih treba pristajati na uticaj Rusije. Oni ukazuju da su dešavanja u Crnoj Gori tokom izbora, u kojoj je Rusija direktno stala na stranu antievropske opozicije, samo pokazna vežba za ono što bi se moglo desiti u Srbiji.

Marko Đurišić, šef poslaničke grupe SDS u Skupštini Srbije, upitan kako sprečiti ruski uticaj i da li je to moguće uraditi, odgovara da je moguće ako se utvrdi jasna spoljna politika koju će sprovoditi sposobni ljudi.

Na pitanje ima li osnova za sumnju da se kriza iz Crne Gore koju indukuje Rusija zbog evroatlantskih integracija te zemlje preliva na Srbiju, te da je političari poput Dačića svojim izjavama potpomažu, on za naš list odgovara da „Srbija ima nesposobnu vladu i rukovodstvo koje ne ume da definiše spoljnu politiku, tako da svako ko želi može vrlo lako da ostvari svoje interese na štetu Srbije, a pojedinci iz vlasti im u tome svesno ili nesvesno pomažu“.

Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, sprečavanje ruskog uticaja vidi u „objavljivanju istine o tome ko su najveći spoljnotrgovinski partneri i donatori Srbije, čime bi se građanima objasnilo ko je zaista pravi partner naše zemlje, a to je EU“.

– Prelivanje krize iz CG je vrlo realan scenario. Siguran sam da nas očekuje „zanimljiva“ predsednička kampanja koja bi mogla biti i jedna vrsta referenduma o tome u kom će se pravcu Srbija kretati – zaključuje Kostreš.

Dragan Šutanovac, predsednik DS, za naš list kaže da su trenutno u Srbiji na vlasti iskreni antievropejci i neiskreni evropejci, ali i da svakako postoje težnje da se zaustave evroatlantske integracije Crne Gore, ali i potreba pojedinih krugova da Srbija ne ide u pravcu EU.

Rašković Ivić: Rusija se ne meša u integracije Srbije

Samostalna poslanica Sanda Rašković Ivić za Danas kaže da ne vidi mešanje Rusije u evropske integracije kako CG, tako i Srbije. „Ako mislite na hapšenje 20 osoba u CG, od kojih je 11 pušteno, onda moram reći da ta predstava nije bila režirana od Rusa, jer crnogorske evroatlantske vlasti su od nje imale najveću direktnu korist“, kaže Rašković Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari