Predsednik Albanije: Ne prihvatam zahvalnost, podrška Kosovu je ustavna i moralna obaveza 1Iljir Meta Foto: EPA MALTON DIBRA

Predsednik Albanije Iljir Meta rekao je danas u Prištini da ne prihvata nikakve izjave zahvalnosti koje mu izražavaju kosovski lideri, jer, kako je rekao, ima moralnu i ustavnu obavezu da pomogne Kosovu.

On je na početku trodnevne posete Kosovu posle dočeka na najvišem nivou i susreta sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani izrazio žaljenje što nije učinio više za Kosovo i obećao da će, kada zvanično napusti funkciju, biti više posvećen tome.

„Ne prihvatam nikakvu zahvalnost iz razloga što sam izvršio ustavnu, ali i moralnu dužnost, kakvu ima svaki građanin Albanije i jedino što žalim je što sam mogao da uradim više u podršci Kosovu, da sam imao manje unutrašnjih problema u mojoj zemlji tokom ovih 5 godina. Ali obećavam vam da ću od ponedeljka, 25. ujutru, učiniti višestruko više i za Kosovo“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Meta je rekao da će i sledeći predsednik Albanije biti na strani Kosova.

„Ono na čemu želim da vam se zahvalim danas je odlična saradnja koju smo imali sa vama i sa svim institucijama Kosova i koja će se nastaviti i u budućnosti. Uveren sam da će izabrani predsednik Albanije nastaviti ovu veoma pozitivnu tradiciju. Ovde je važno istaći odluku Međunarodnog suda pravde jer je ona učvrstila nezavisnost Kosova i put slobode na koji je Kosovo ušlo“, rekao je Meta.

Rekao je da je u interesu svih zemalja regiona da imaju što više zemalja članica u NATO i rekao da očekuje sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

„Želim da vam čestitam na odličnim dostignućima Kosova. Radujemo se što ćemo pozdraviti sporazum koji vodi ne samo normalizaciji već i međusobnom priznanju Srbije i Kosova. Nijedna zemlja ne može ući u EU bez rešavanja takvih pitanja“, rekao je albanski predsednik.

Predsednica Osmani je rekla da Kosovo i Albaniju spaja evroatlantska budućnost.

Ona se zahvalila predsedniku Meti na doprinosu odnosima dve zemlje i podršci tokom svih procesa kroz koje je Kosovo prošlo.

Rekla je da je članstvo u evroatlantskim strukturama jasan cilj.

„Naša institucionalna agenda ostaje fokusirana na konsolidaciji naše pozicije kao suverene i nezavisne zemlje i promovisanje ekonomskog razvoja. Naš jasan cilj, cilj naroda Kosova, ostaje članstvo u evroatlantskim strukturama, EU i NATO. Kosovo priprema aplikaciju za status kandidata za članstvo u EU do kraja ove godine“, kazala je ona.

Predsednika Albanije Ilira Metu je sa najvišim počastima dočekala predsednica Osmani.

U 11.50 počela je svečana sednica Skupštine na kojoj će se albanski predsednik obratiti poslanicima i građanima Kosova.

On je funkciju predsednika Albanije počeo i završava posetom Kosovu.

Nedelja, 24. jul je poslednji dan Iljira Mete na funkciji predsednika Albanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari