Predsednik Azerbejžana: Pokret nesvrstanih je igrao važnu ulogu u međunarodnoj areni u cilju mira 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Azerbejžana, zemlje koja predsedava Pokretom nesvrstanih, Ilham Alijev izjavio je danas da je Pokret nesvrstanih, posle Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, najveća međuarodna organizacija koja je primer multilateralizma i čije članice dolaze iz različitih regiona, porekla, istorijskog i kulturnog nasleđa.

Danas slavimo istorijski događaj iz 1961. godine, kada je održana prva konferencija šefova država i vlada održan u Beogradu, rekao je Alijev u onlajn obraćanju učesnicima skupa u Beogradu.

Alijev je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kao ko-domaćinu ovog samita, čime Srbija pokazuje svoju predanost sopstvenom istorijskom nasleđu.

Od uspostavljanja 1961. godine, podsetio je on, Pokret nesvrtsnaih je igrao važnu ulogu u međunarodnoj areni u cilju mira, stabilnosti i prosperiteta.

Alijev je podsetio da su poštovanje suvereniteta, teritorijalnig integriteta zemalja, uzdržavanje od nasilja i poštovanje međunarodnog prava su prinicipi na kojima Pokret i danas počiva.

Kada bi se sve države pridržavale tih principa, ne bismo videli sukobe, naglasio je on i ponovio da je neprihvatljivo kršenje teritorijalnog integriteta zemalja nasilnim putem.

Azerbejdžan podržava suverenitet i teritorijalnih integriteta svih zemalja, rekao je Alijev i naglasio da su se članice Pokreta sagasile da se predsedvanje Azerbejdžana produži do 2023. godine.

Alijev je naglasio da je pandemija bio ozbiljan izazov za sve i Azerbejdžan je uložio ozbiljne napore da se adekvatno odgovori na izazove pandemije.

Pokrenuli smo brojne inicijative da konslidujemo globalne mapore, rekao je Alijev.

On se posebno osvrnuo na duple standarde i različite norme u postupaju međunarodne zajednice, podsećajući na napad Jermenije na terutoriu Azerbejdžana.

Beograd je danas domaćin dvodnevnog samita kojim će biti obeležena 60. godišnjica od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja, a na skupu učestvuje više od 105 zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija i 40 ministara spoljnih poslova.

Prva konferencije PNZ održana je 1. septembra 1961.godine u Beogradu, a domaćini današnjeg samita su Srbija i Azerbejdžan.

Samit je jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine, ali nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donete nikakve odluke, već je način da zemlje učesnice obeleže 60. godišnjicu prve beogradske konferencije Pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari