Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi: Gde su pare Aljbina Kutrija za Bujanovac, Meveđu i nas? 1Arifi kontra vlasti u Prištini. Foto:Lična arhiva

Reagujući na odluku predsednika vlade u Prištini Aljbina Kurtija da imenuje Arditu Sinani za „političkog savetnika za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu“, aktuelni predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi rekao je „da će to izazvati nove podele unutar albanskog nacionalnog korpusa na jugu Srbije“.

– Kurti na ovaj način samo dodatno izaziva podele među Albancima na jugu Srbije – rekao je Arifi, albanskim medijima ocenjujući da je „izbor Ardite Sinani iz partije koja je izgubila vlast u opštini Preševo, loš politički potez“.

On je naveo da se protiv Sinanijeve vodi sudski postupak „zbog malverzacija dok je kao funkcioner Partije za demokratsko delovanje (PDD) bila na čelu opštine Preševo što su utvrdili nadležni organi za borbu protiv korupcije“.

Šćiprim Arifi koji je predsednik Opštine Preševo i lider albanske partije Alternativa za promene (AP) javno je prozvao predsednika prištinske vlade Kurtija za „koruptivnu podelu sredstava namenjenih opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa iz kosovskog budžeta“. Kako je precizirao reč je „o dva miliona evra za različite projekte na jugu Srbije“.

Ardita Sinani, predsednika Opštinskog odbora Kamberijeve Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Preševu, navela je u svojoj izjavi nakon imenovanja na ovu funkciju „da je prioritet poboljšanje položaja Albanaca u tri opštine na jugu Srbije“.

Predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi: Gde su pare Aljbina Kutrija za Bujanovac, Meveđu i nas? 2
Ardita Sinani i Aljbin Kurti u Prištini. Foto:Lična arhiva

Ona se saglasila sa stavom premijera Kurtija, da je „ovo prvi korak u otvaranju kancelarije vlade iz Prištine na jugu Srbije za tri opštine u kojima žive Albanci“. Njeno imenovanje pozdrvili su i predstavnici Demokratske partije (DP) Nagipa Arifija, aktuelnog predsednika Opštine Bujanovac i Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

Za građane Bujanovca i srpske političare u ovom gradu „ovaj potez nije iznenađenje“, jer odavno postoji kako kažu „inicijativa za otvaranje kozulata Republike Albanije, oko čega postoji spor između Albanaca da li njegovo sedište treba da bude u Preševu ili Bujanovcu“.

Aktuelni predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi, ne uživa podršku aktuelnih prištinskih vlasti, koje ga smatraju „latentnim pristašom Vučićeve vlasti koja preko njega opstruira aktivnosti albanskih političkih partija u ovom regionu. Arifi, uoči parlamentarnih izbora u Srbiji nije bio član delegacije Albanaca sa juga Srbije koja je u više navrata boravila u Prištini i Tirani.

Svoje neslaganje sa politikom Albanaca na jugu Srbije koju vodi Šaip Kamberi, narodni poslanik i predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Arifi pokazuje i listom kandidata koji će učestvovati u izborima u novembru za novi sastav Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) na čijem je čelu Ragmi Mustafa politički blizak Kamberijevom PDD-u.

Imenovanje Ardite Sinani na funkciju političkog savetnika prištinske vlade za opštine juga Srbije poklapa se sa dvadesetogodišnjicom od kada su u Bujanovcu pod jakom međunarodnom pažnjom održani vanredni lokalni izbori na kojima su albanske partije posle više od tri decenije preuzele lokalnu vlast uz participaciju Srba.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari