Predsednik RIK-a: Formirani birački odbori i izvršene obuke svih članova odbora u stalnom sastavu 1Vladimir Dimitrijević Foto: Beta/Emil Vas

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević kazao je danas da su formirani svi birački odobri, u stalnom i proširenom sastavu, kao i da su izvršene obuke svih članova biračkih odobra u stalnom sastavu.

Dimitrijević je za Radio-televiziju Srbije rekao da je sve upodobljeno u skladu sa opštim aktima i dodao da će biti zastupljeni predstavnici svih lista koji učestvuju u izbornom postupku.

Govoreći o tome kako će izgledati galsanje u uslovima epidemije korona virusa, Dimitrijević je naveo da je Vlada donela odgovarajući zaključak kojim su svim biračkim odborima, kao i biračima na dan izbora preporučene određene mere zaštite.

Dodao je da će za sve članove biračkih odobora biti obezebedjene mere zaštite, maski, rukavica.

„Sami birači ne moraju da imaju masku ali je poželjno da je nose. Biće obebeđene maske za sve birače tog dana“, rekao je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, glasanje će se obaviti i na Kosovu i Metohiji, kao na 42 biračka mesta u inostranstvu.

Dimitrijević je naveo da se glasanje u inostranstvu vrši u skladu sa uputstvom, da su i tamo organizovani birački odbori u stalnom sastavu.

„Na pojedinim biračkim mestima imamo predstavnike ili podnosioca izbornih lista“, kazao je on.

Dimitrijević je kazao da poziv za glasanje proističe iz jedinstvenog biračkog spiska i da su ropisali da se poziv za glasanje upućuje ćkako za izbore za narodne poslanike, tako i za jedinice lokalne samouprave, odnosno AP Vojvodinu“.

„Imate tri poziva za glasanje, i dešavalo se da ljudi imaju različite brojeve upisanih u birački spisak. Samo da je odredjeno lice izabralo drugo mesto glasanja, pa neće biti na tom, ali sam poziv nije uslov da bi birač mogao da glasa a inofrmaciju može da dobije u svojoj opštini o biračkom mestu. Važno je da ima ličnu kartu ili pasoš“, rekao je.

Prema njegovim rečima, reliminarmi rezultati će biti objavljeni tokom noći, a rok za objavljivanje konačnih rezultata je četvrtak, ukoliko se ne ponavlja glasanje na pojediim mestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari