Predsednik RIK-a o izborima u Velikom Trnovcu: Nadamo se da ćemo u četvrtak uspeti da završimo to glasanje 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je danas, povodom ponovljenih izbora u Velikom Trnovcu, da je RIK uradila „sve što je u njenoj moći“ i imenovala novi sastav biračkog odbora na tom biračkom mestu, i da se nadaju da će ovoga puta „imati i više sreće, znanja i veštine“ da te izbore dovedu do kraja.

Dimitrijević je u pauzi skupa „Demokratija: Minimalni konsenzus“ u organizaciji Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost, ukazao da se situacija na biračkom mestu broj šest u Velikom Trnovcu, u Bujanovcu, prvi put dešava u parlamentarnom životu Srbije.

U Velikom Trnovcu u četvrtak će po četvrti put biti ponovljeno glasanje na parlamentarnim izborima koji su održani 3. aprila, a glasanje je ponavljano zbog različitih nepravilnosti, među kojima je, kako je rekao član RIK i funkcioner Socijalističke partije Srbije Veljko Odalović, zabeleženo i da je „neko iz biračkog odbora“ dva puta upisao da je glasao čovek koji je preminuo i sahranjen 2006. godine.

„Nadamo se da ćemo u četvrtak uspeti da završimo to glasanje – tamo imamo problem koji je pokušaj da se po svaku cenu, bez poštovanja procedura i pravila, osvoji mandat“, ocenio je Odalović odgovarajući na pitanja novinara skupu u beogradskom hotelu „Metropol“.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da budemo „taoci jednog glasanja“ i da se ne poštuje ono što se poštovalo svuda.

„Elementarna stvar je da se identifikuje birač i da mu se omogući biračko pravo, bez obzira da li je on ‘anđeo ili đavo'“, rekao je Odalović.

Na opasku novinara da od rezultata glasanja u Velikom Trnovcu zavisi da li će SPS imati mandat više u republičkom parlamentu, odgovorio je da je „sticaj okolnosti“ da se poslednji mandat „lomi“ između SPS i liste Koalicija Albanaca – Ujedinjena dolina.

„Nije suština u insistiranju SPS da po svaku cenu dobije mandat, već je insistranje na zakonitoj proceduri i tome da je potrebno 609 glasova toj listi za osvajanje mandata. Niko neće nijednog birača niti sme niti hoće da vrati – a da li imaju 609 birača tu, to je pitanje za njih. Zašto bi upisivali mrtvog čoveka da je glasao za njih ako imaju 609 glasova?“, upitao je Odalović.

Svakome ko osvoji mandat poželeo je sreću, ali isključivo po zakonu.

„Ne može da se dovede 300 ljudi koji nemaju lične karte, da pokušaju da glasaju nekoliko puta“, rekao je Odalović.

Na pitanje novinara šta će se desiti ako se ponovi situacija da deo članova biračkog odbora ne dozvoli ostalima uvid u birački spisak, predsednik RIK Dimitrijević odgovorio je da je RIK „učinio sve što može“.

„Ono što je u nadležnosti biračkog odbora je dogovor o podeli rada na biračkom mestu. Ako nema dogovora o podeli rada, glasanje ne može da se održi, ali to sa sobom povlači određene konsekvence. Svako zadržavanje ili uništavanje izbornog materijala povlači sa sobom i krivičnu odgovornost“, upozorio je Dimitrijević.

Ocenio je da su na tom konkretnom biračkom mestu „izgleda malo suprotstavljene“ zaintresovane strane po pitanju mandata.

„Nadam se da će u čevrtak svi shvatiti značaj završetka tog (izbornog) procesa, formiranja parlamenta i potom izvršne vlasti“, rekao je Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari