Predsednik Srbije zabrinut uoči primene odluke Kosova o tablicama: "Imam pitanje, to je nekakav aneks Briselskog sporazuma?" 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zabrinut uoči početka primene odluke kosovskih vlasti o preregistraciji automobila sa registarskih oznaka gradova na Kosovu, koje izdaju vlasti Srbija, na tablice RKS (Republika Kosovo).

Zabrinut sam i videćemo kako će se stvari odvijati“, rekao je Vučić novinarima 28. jula prilikom obilaska radova na Kuli Beograd.

U saopštenju Vlade Kosova od 29. juna objašnjava se da će preregistracija ovih vozila početi od 1. avgusta i trajaće do 30. septembra.

To su automobili registarskih oznaka PR (Priština), GL (Gnjilane), PZ (Prizren), KM (Kosovska Mitrovica) i tako dalje.

„Imam pitanje, to je nekakav aneks Briselskog sporazuma. Ako je tako, zašto ukidaju tablice KS? Koga ste pitali? Nikada ništa nije izbilo zbog tablice, ovde je pitanje nesmotrenost jedne strane koja misli da može da ponizi koga i kako hoće“, rekao je predsednik Srbije.

On je ocenio da vlasti na Kosovu žele da „nigde ne postoje KM tablice“.

„Na osnovu čega? Gde piše? Piše u glavi (premijera Kosova) Aljbina Kurtija i zemalja Kvinte, jer za njih je Kosovo država. Oni to pravo nisu izvlačili ni iz čega, što se tiče identiteta. karte su u pitanju. Očigledno je da hoće krizu, da prave probleme”, rekao je Vučić.

Tablice sa oznakama gradova na Kosovu koje je Srbija izdavala u srpskim sredinama južno od reke Ibar ukinute su 2011. godine, nakon potpisivanja sporazuma između Kosova i Srbije o slobodi kretanja.

Međutim, u opštinama na severu Kosova, gde većinu stanovništva čine Srbi, uvek se moglo voziti automobile sa KM registarskim tablicama MUP-a Srbije, što je bilo u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, piše RSE.

U međuvremenu, u septembru prošle godine, Kosovo je Srbiji uvelo recipročne mere u vezi sa registarskim tablicama, što je dovelo do eskalacije situacije na severu Kosova, gde je lokalno srpsko stanovništvo dve nedelje blokiralo prelaze.

Nakon toga, dve strane su postigle privremeno rešenje, odnosno da se nacionalni simboli oblepe belim nalepnicama. Imajući u vidu da konačno rešenje još nije postignuto, režim nalepnica je ostao na snazi.

Do sada su se bele nalepnice lepile i na KM tablice.

Takođe, na sednici Vlade Kosova u junu usvojeno je uputstvo za prelazak graničnih prelaza sa ličnim dokumentima koje izdaju srpske vlasti.

Objašnjava se da će prilikom ulaska na teritoriju Kosova sva ona lica koja imaju lična dokumenta izdata od vlasti Srbije dobiti potvrdu koja zamenjuje dokumenta.

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2011. godine. Do sada je potpisano preko 30 sporazuma, od kojih većina nije sprovedena na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari