Vučić uručio Grenelu Orden srpske zastave prvog stepena 1Foto: Print screen Kosovo online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Ričardu Grenelu Orden srpske zastave prvog stepena za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Vučić je istakao da je Grenel, za kojeg može reći da je istinski prijatelj Srbije, ali i celog regiona, za kratko vreme izvršio značajan uticaj na odnose Srbije i SAD i suštinski obogatio veze.

„Uloga Ričarda Grenela nije samo doprinosila regionalnom miru i stabilnosti, već je igrala suštinsku ulogu za unapređenje odnosa Srbije i SAD. Njegov mandat kao čoveka za dijalog pokazao je njegovu oštrinu, ali i njegovo diplomatsko umeće i pre svega spremnost da čuje stavove druge strane iako se nije uvek slagao. Demonstrirao je nešto što gotovo nismo mogli da vidimo u međunarodnoj zajednici – objektivnost, intelektualno i političko poštenje i doslednost“, kazao je Vučić.

Kako kaže, Grenelov angažman na Balkanu bio je i jeste svedočanstvo njegovog verovanja u budućnost regiona, Srbije, mogućnost pomirenja među narodima u regionu.

„Razgovori sa njim nisu uvek bili laki, naprotiv. Usudiću se da kažem da delim sa njim uverenje da sudbina naroda regiona treba da bude u njihovim rukama. Bilo mi je teško da odbijem ono što je tražio, ali čak i kada smo to morali da učinimo, Grenel nije zatvarao vrata, pretio ili kažnjavao. Samo takva Srbija, slobodna, može biti istinski partner bilo kome“, poručio je.

Kako dodaje, Grenelovo poznavanje srpske nacionalne filozofije je doprinelo da za vreme njegovog mandata se ispisuju stranice unapređenja duge istorije srpsko-američkih odnosa.

„Svedočeći istinu o dešavanjima na KiM i drugde u regionu i nakon svog mandata doživljen je kao pravedan i dalje od granica naše zemlje i zato je zauzeo posebno mesto među građanima Srbije“, kazao je.

Predsednik Srbije navodi da je glavna karakteristika Ričarda Grenela kao izaslanika bila da ekonomiju pretpostavi politici.

„Odajući mu priznanje, ponovo potvrđujemo nepokolebljivu rešenost za unapređenje saradnje Srbije i SAD. Ričarde Grenelu, hvala Vam na izuzetnim naporima na unapređenju odnosa, na naporima za postizanje mira u našem regionu i što govorite stvari za koje znate da se mnogima ni u SAD, ni na zapadu neće dopasti, ali se trudite da govorite istinu“, naveo je predsednik Srbije prilikom dodele priznanja izaslaniku nekadašnjeg američkog predsednika.

Ričard Grenel je, nakon što je primio priznanje, kazao da nije bila njegova ideja da ekonomiju pretpostavi politici, već nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa.

„Mnogo bih pogrešio da ne zahvalim njemu jer je to bila njegova vizija – da stavimo ekonomiju, otvaranje novih radnih mesta ispred političkih pregovora“, ukazao je.

Ističe da je pre tri godine slično priznanje dobio i na Kosovu.

„Zaista sam počastvovan i verujem da sam jedina osoba koja je ikada dobila slična priznanja i u Srbiji i na Kosovu“, kazao je.

Kako navodi, voli Srbiju, ljude u Srbiji, Kosovo, građane Kosova i želi Srbiji da ima partnera kao što je bio Hašim Tači.

„Hvala Vam na ljubaznosti i želim da kažem da mi je žao što nemate partnera kao što je Tači koji bi mogao da pomakne stvari o kojima se pregovara“, kazao je Grenel ističući da je veoma kritičan prema Aljbinu Kurtiju.

Kako navodi, sada je potrebno da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Kurtija da primeni ono što je Tači obećao.

„Međunarodna zajednica ima obavezu da izvrši pritisak na Kurtija da sprovede ono što je Tači obećao, pa tek onda da se vrate na tačku u kojoj će vršiti pritisak na obe strane da naprave ustupke“, poručio je Grenel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari