Predsedništvo SPP prihvatilo odluku političkog saveta "o ideološkoj orijentaciji stranke" 1Foto: SPP

Predsedništvo Stranke pravde i pomirenja (SPP), prihvatilo je odluku svog političkog saveta „o ideološkoj orijentaciji stranke“.

Tom odlukom stranka se „ideološki profiliše kao multietnička, multikonfesionalna, liberalno – konzervativna, proevropska stranka desnog centra“, koja će se zalagati za podizanje prava manje brojnih naroda i pomirenje među narodima na Zapadnom Balkanu.

Kako je saopšteno, to je najvažnija odluka partijskog rukovodstva, ali je objavljena i informacija da je razgovarano „o nedavnom neuspelom pokušaju izazivanju nereda unutar stranke, kao i o disidentnom ponašanju pojedinih funkcionera bez formalnih ostavki“.

Stranačko rukovodstvo je oštro osudilo takvo ponašanje, uz uverenje da je „orkestrirano od političkih oponenata“. „Disidenti“ su pozvani da se izvine „za nepromišljene aktivnosti“ ili „da časno podnesu ostavke“ na svoje funkcije.

O nesuglasicama unutar SPP, govori se, skoro od početka, izbora Usamea Zukorlića na mesto predsednika stranke. Informacija sa poslednje sednice Predsedništva je prva zvanična potvrda unutarstranačkih razmimoilaženja.

Nekada najbliži saradnici, osnivača i lidera SPP, Muamera Zukorlića, počeli su da napuštaju partijske redove.

Samir Tandir i Admir Muratović su čelnici novoosnovanog Bošnjačko – srpskog saveza (BOSS) i sa sobom su „poveli“ neke stranačke kolege.

Narodni poslanik Jahja Fehratović je, pre nekoliko meseci, napustio partiju i postao vanstranačka ličnost sa poslaničkim mandatom. Dvojica odbornika, u novopazarskom gradskom parlamentu, napustili su odbornički klub SPP i deluju samostalno.

Partijsko rukovodstvo u Tutinu postalo je „čvrst orah“ za stranačku centralu, koja nije mogla da ih natera da naprave koaliciju sa SDA Sandžaka.

Koalicija sa SDA se ne prihvata, jer uticajni članovi SPP u Tutinu smatraju da je „predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin učestvovao u direktnom razbijanju Islamske zajednice (IZ) u Srbiji“ i da tu koaliciju nikada ne bi prihvatio muftija Zukorlić.

Bivši visoki funkcioneri, koji su napustili SPP, novog predsednika i njegove najbliže saradnike, optužuju da su izneverili principe i politički put koji je trasirao osnivač partije, muftija Muamer Zukorlić.

Danas je, nakon telefonskog dogovora, od kabineta predsednika SPP zatražio objašnjenja o „neuspelom pokušaju izazivanja nereda unutar stranke“ i o „disidentima.

Odgovori nisu stigli do slanja ovog teksta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari