Predstavnici država Višegradske grupe snažno podržali članstvo Srbije u EU 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Odbori za evropske poslove država članica Višegradske grupe (V4) usvojili su na današnjem sastanku u Bratislavi zaključke u kojima je pružena snažna podrška članstvu Srbije u EU, prepoznati napori Beograda da sprovede reforme i ocenjeno da bi to trebalo da bude odraženo kroz povećanje broja otvorenih i zatvorenih poglavlja u pristupnim pregovorima.

U zaključcima je osuđeno uvođenje kosovskih taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i navedeno da će se države članice V4 – Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, založiti za članstvo Srbije u EU na 61. plenarnom sastanku Konferencije parlamentarnih odbora za evropske poslove država članica EU (KOSAK), saopštila je Skupština Srbije.

U okviru Druge sesije današnjeg sastanka, koja se odnosila na razmenu mišljenja pred 61. KOSAK, izneto je mišljenje da bi jedan od stavova Višegradske grupe trebalo da bude neophodnost proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, učestvovala i delegacija srpskog parlamenta u sastavu Nenad Čanak, Vesna Marković i Dubravka Filipovski.

Čanak, jedan od panelista u okviru Prve sesije koja se odnosila na proširenje Evropske unije, rekao je da su na Balkanu večni problem granice, da je zato potrebno da one nestanu i da se to može učiniti samo članstvom u EU. On je ukazao na specifičnost pozicije Srbije, koja proizilazi iz odnosa sa Evropskom unijom i Rusijom, navodi se u saopštenju.

Jedan od panelista, bivši slovački premijer Jan Čarnogurski naveo je da su dva glavna problema za članstvo Srbije u Uniji to što se Beograd vidi kao saveznik Rusije i problem Kosova, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari