Predstavnici komande NATO posetili Dečane 1Printskrin Iks/DecaniMonastery

Predstavnici komande združenih snaga NATO u Napulju, posetili su juče manastir Visoki Dečani na Kosovu.

„Danas smo dočekali admirala Žan Emanula Ruks de Luza (Jean Emmanuela Rouks de Luze) zamenika načelnika štaba za operacije u komandi združenih snaga NATO u Napulju, Italija. Ovo je bila prilika da admiralu i njegovom timu pružimo obilazak naše crkve i pružimo kratak pregled aktuelnih izazova sa kojima se suočava Srpska #Pravoslavna #Crkva i naša zajednica na Kosovu“, objavljeno je juče na nalogu manastira na platformi Iks (bivši Tviter).

Kosovska vlada naložila je juče da se zemljište manastira Dečani uknjiži u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova.

Doneta je odluka da nadležne institucije Kosova obezbede ostvarivanje odluke Ustavnog suda Kosova iz maja 2016 godine koji je potvrdio vlasništvo manastira Dečane nad 24 hektara zemljišta, prenela je Beta.

Zaplet oko imovine manastira Visoki Dečani počeo je posle Drugog svetskog rata, kada je vlast manastiru oduzela 700 hektara zemlje.

Država Srbija je 1997. godine vratila samo 24 hektara koji okružuju manastir, međutim, opština Dečani ne priznaje to kao imovinu manastira.

Presuda da zemljište pripada manastiru Visoki Dečani doneta je 2012. godine, a potom je i 20. maja 2016. godine to potvrdio i kosovski Ustavni sud, ali do danas odluka suda nije sprovedena.

Specijalni američki predstavnik za Balkan Gabrijel Eskobar u Prištini je izjavio da je ova odluka bila teška ali neophodna, dok je nemački ambasador Jorn Rode ranije pominjao da bez ove odluke Kosovo neće moći da pristupi učlanjenju u Savet Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari