Predstavnici međunarodne zajednice osudili ranjavanje mladića i dečaka na Kosovu 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Više predstavnika međunarodne zajednice osudilo je današnji napad i ranjavanje dvojice srpskih mladića kod Štrpca na jugu Kosova i zatražilo kažnjavanje napadača.

„Svi moraju da osude ovo nasilje“, napisao je na Tviteru bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Šef pravosudne misija EU na Kosovu (EULEX) Lars-Gunar Vigemark napad je nazvao „besmislenim“ i poželeo ranjenim mladićima brz oporavak.

„Naše misli su sa njihovim porodicama i lokalnom zajednicom“, naveo je Vigemark i istovremeno pohvalio kosovsku policiju „za brzo reagovanje i hapšenje osumnjičenog“.

„U skladu sa svojim mandatom, Euleks će pažljivo pratiti istragu i svaki naredni pravni postupak u ovom slučaju“, poručio je šef Euleksa na Tviteru.

Napad je osudila i misija OEBS na Kosovu ističući da je „brza akcija kosovske policije u hapšenju navodnog počinioca dobrodošla i mora se pratiti tako da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde“.

U saopštenju OEBS naglašava da za takve akte nasilja „mora postojati nulta tolerancija“.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je, najoštrije osuđujući napad poželeo ranjenim madićima brz i potpu oporavak i poručio da je neophodno suočavanje s mržnjom i nasljem.

„Sa mržnjom i nasiljem se mora odlučno suočiti. Počinilac mora odmah biti priveden pravdi. Ne može biti nekažnjavanja“, poručio je Bilčik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari