Ranjavanje mladića i dečaka kod Štrpca: Obojica van životne opasnosti, Srbi blokirali saobraćaj, Kosovska policija uhapsila osumnjičenog za napad 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Kosovska policija objavila je da je priveden osumnjičeni za ranjavanje dečaka i mladića srpske nacionalnosti kod Štrpca A. K (M/K) star 33 godine. S. S. (11) i M. S. (21) van životne opasnosti. Lokalni Srbi i dalje blokiraju saobraćaj, a kako javlja prištinska Koha KP je povećala broj policajaca na tom mestu.

Nakon što su S. S. (11) i M. S. (21) ranjeni danas u Gotovuši kod Štrpca, na Kosovu i Metohiji, kada je, po saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, koja je i otkrila njihove inicijale, na njih pucao Albanac iz vozila u pokretu, lokalni Srbi su blokirali put u znak protesta, tražeći da napadači budu uhvaćeni.

O ranjavanju „dve osobe, jedne stare oko 11 godina i druge oko 31 godinu“, oglasila se i Kosovska policija, iz koje su zatim rekli da je potencijalni napadač uhapšen.

Ranjeni dečak i mladić van životne opasnosti

Nakon što su primljeni u obližnji Dom zdravlja, S. S. i M. S. preveženi su Gračanici, a nakon izvršene hirurške intervencije su van životne opasnosti, rekao je medijima hirurg Božidar Odalović.

„Moram da kažem da su pacijenti oko 16 časova doveženi iz Štrpca nakon što su upucani. Oni su hospitalizovani, radi se o teškim povredama. Mladićima je izvršena hiruška intervncija, i prema njima će btii primenjene sve procedure“, rekao je Odalović, prenosi Kosovo Online.

Takođe, napominje da je tokom hiruške intervencije iz ruke mladića izvađeno strane metalno telo, dok što se tiče drugog pacijenta radi se prostrelnoj rani.

Blokada u Štrpcu

Kosovska policija je povećala broj policajaca u selu Gotovuše gde su lokalni Srbi blokirali saobraćaj, javlja prištinska Koha s lica mesta.

Kako javlja reporterka Kohe sa lica mesta policija u kontinuitetu pregovara sa demonstrantima o čišćenju puta.

Zbog blokade kolovoza građani su prinuđeni da idu pešice, navodi ovaj medij.

Na terenu su u prisutni pripadnici Kosovske policije, kao i jedno vozilo poljskog kontigenta KFOR-a, koje se nalazi nešto dalje od blokade, pisao je ranije tokom večeri Kosovo Online, koji je napomenuo da pripadnika EULEX-a nema.

Napadač pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj potvrdio je večeras da je u današnji napad na dvojicu srpskih mladića kod Štrpca umešan pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) i izrazio najdublje žaljenje, a ranjenima poželo brz oporavak.

Mehaj je time potvrdio ranije medijske spekulacije, pre svega prištinskih medija, da je A. K. (33) kojeg je Kosovska policija lišila slobode kao osumnjičenog za ovaj napad pripadnik KBS-a.

Ranjeni S. S. i M. S. preveženi u Gračanici

„Oni su zadobili prostrelne rane: dečak je pogođen u šaku, a drugi u rame i tek pukom srećom nisu stradali, niti su životno ugroženi“, navela je Kancelarija uz informaciju da se povređeni transportuju u Kliničko-bolnički centar u Gračanici.

Kosovo Online je takođe objavio i video snimke sa lica mesta, ali i jedan na kome se vidi maloletni dečak u bolnici, bez zaštite identiteta maloletnika. Na drugom se vidi i M. S. sa previjenom šakom.

Lekar obližnjeg Doma zdravlja u izjavi objavljenoj na Kosovo Online kaže da će obojica biti preveženi do ambulante u Gračanici, te da je jedanaestogodišnji dečak pogođen u predelu nadlaktice, dok je M. S. pogođen u ruku. On je napomenuo da je obojici metak ostao u ruci.

Ovaj je medij preneo i izjavu ranjenog M. S. koji je vidno uznemiren rekao da su išli po badnjak i da je iz njih pucano iz automobila.

Oglasili se Kurti, Brnabić, patrijarh Porfirije, Srpska lista…

O napadu se oglasila i Srpska lista koja zbog ovog „ničim izazvanog napada na srpsku decu zahteva najoštriju reakciju međunarodne zajednice ali i nadležnih bezbednosnih institucija“.

Napad je direktna posledica antisrpske histerije koju podgreva Aljbin Kurti, navode iz Srpske liste.

„Ni na pravoslavnu Svetu noć Srbi na Kosovu* nisu bezbedni. Najoštrije osuđujem ovaj opak zločin i tražim od međunarodne zajednice da odmah reaguje i privede krivce pravdi“, napisala je na svom Tviter nalogu premijerka Srbije Ana Brnbić.

Kosovski premijer Aljbin Kurti osudio je ovaj napad.

On je rekao da će se napadač suočiti s pravosudnim organima, te da ranjenom dečaku i mladiću želi brz oporavak.

Napad je osudio i KFOR, kao i kosovska predsednica Vjosa Osmani, ali i bivši američki izaslanik za Zapadni Balkan iz vremena administracije Donalda Trampa – Ričard Grenel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari