Predstavnici proevropske opozicije za Danas o prijemu Kosova u UN: DS i NDB bez konkretnog odgovora, Nebojša Zelenović donekle “otvoreniji” 1Skupština Srbije Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Trebalo bi da izađemo iz pogrešnog voza u koji smo ušli posle pada Berlinskog zida, zato što su na ovoj stranputici sve stanice pogrešne, pa tako i danas nerešiva pitanja formiranja Zajednce srpskih opstina i ulaska Kosova u Ujedinjene nacije – ovako je na pitanje Danasa da li bi Srbija trebalo da bude suzdržana prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u UN, odnosno da ne glasa protiv, odgovorio Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno I poslanik u Skupštini Srbije.

Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske i, takođe, poslanica u parlamentu nije konkretno odgovorila da li se njena stranka zalaže za ulazak Kosova u UN, napomenuvši da je francusko-nemački predlog sporazuma između Kosova i Srbije i dalje tajna, kao i da ne veruje predsedniku Srbije kada kaže da je upravo to jedan od ključnih tačaka u tom dokumentu.

Radomir Lazović, poslanik Ne davimo Beograd u Skupštini Srbije kaže za Danas slično, a to je da se taj pokret neće izjašnjavati dok ne vidi predlog, sa naznakom i osudom i međunarodne zajednice i predsednika Srbije što opozicija I šira javnost nisu upoznati sa sadržajem francusko-nemačkog dokumenta za rešenje pitanja Kosova.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je u više navrata istakao da u nemačko-francuskom dokumentu  od Srbije traži da ne sprečava ulazak Kosova u međunarodne organizacije, pre svega, u UN.

„Neophodna usaglešena odbrambena politika sa EU“

– Srbija treba da izađe sa svojom vizijom Zapadnog Balkana u 21. veku. Treba da imamo stratešku inicijativu i da kažemo šta hoćemo, umesto da budemo u pasivnoj poziciji i da se borimo sa predlozima koji nam bivaju stavljeni na sto – smatra Nebojša Zelenović.

Pre svega, dodaje, iz situacije da se bavimo samo odnosima Beograda i Prištine, treba da damo predlog za rešenje svih otvorenih, vitalnih, pitanja u regionu.

Predstavnici proevropske opozicije za Danas o prijemu Kosova u UN: DS i NDB bez konkretnog odgovora, Nebojša Zelenović donekle “otvoreniji” 2
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

– Međunarodna konferencija je diplomatski format u kojem bi trebalo donositi odluke. Na toj konferenciji pored Srbije i svih drugih entiteta sa Zapadnog Balkana trebalo bi da učestvuju EU, zemlje Kvinte i Hrvatska. Moguće je doći do rešenja koje bi sve učinilo dobitnicima, a niko ne bi bio gubitnik – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, temelj takvog rešenja je dogovor o zajedničkoj odbrambenoj politici, koja bi bila potpuno usaglašena sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

– Istovremeno, trebalo bi stvoriti Evropsku zajednicu Zapadnog Balkana, koja bi imala jasan i realan plan dobijanja punopravnog članstva u EU. Iz perspektive ove vizije, koja sadrži princip nemenjanja linija razgraničenja u regionu, kao i princip uklanjanja granica za sve ekonomske aktivnosti, svi sada nerešivi problemi pojavili bi se u sasvim novom svetlu. Ovo je put da region postane jedan od motora razvoja Evrope, da svaka porodica jasno vidi dobru životnu perspektivu, da prestane iseljavanje i počne povratak onih koji su otišli i da svi uđemo u jedan sasvim drugačiji život – zaključuje Nebojša Zelenović.

DS ne veruje da je takav ultimatum ispostavljen Srbiji

Dragana Rakić ističe da se ne zna šta stvarno piše u francusko-nemačkom predlogu, niti se zna o čemu Aleksandar Vučić uopšte razgovara i pregovara.

– I to od početka ističemo kao ključni problem. Da bismo kvalifikovano govorili o nekom dokumentu ili predlogu, neophodno je da sagledamo celinu tog dokumenta, odnosno da pred sobom imamo sve informacije. Na osnovu fragmenata, koje nam pritom otkriva čovek za koga znamo da stalno nešto krije, manipuliše i izmišlja, ne može se ozbiljno razgovarati – kaže ona.

Predstavnici proevropske opozicije za Danas o prijemu Kosova u UN: DS i NDB bez konkretnog odgovora, Nebojša Zelenović donekle “otvoreniji” 3
Foto: Lična arhiva

Sagovornica Danasa dodaje da se Demokratska stranka principijelno zalaže za postizanje obostrano prihvatljivog dogovora o Kosovu i Metohiji, a takav sporazum se može postići u sveobuhvatnom i transparentnom procesu u kojem će biti rešena pravna, imovinska i druga pitanja, ali i u kojem će doći do uspostavljanja poverenja i pomirenja, odnosno normalizacije života.

– Takav sporazum, dakle, može da usledi samo na kraju procesa, a ne na njegovom početku. Ulazak Kosova u Ujedinjene nacije je isto što i priznanje Kosova kao samostalne države koje nijedno od otvorenih pitanja ne bi rešilo i ne verujem da u nekom ozbiljnom predlogu, koji stvarno ima za cilj da se takav sporazum postigne, zaista stoji ultimativan zahtev da još jedna albanska država dobije stolicu u UN – poručuje Dragana Rakić.

“Ne pristajemo na Vučićeve podvale”

Radomir Lazović napominje da Ne davimo Beograd od svih međunarodnih predstavnika sa kojima u bili u kontaktu u prethodnom periodu tražili da opozicija ima uvid u predlog o kome se govori upravo da, kao kaže, “bismo sprečili situaciju da nam Vučić prepričava šta je u njemu”.

Predstavnici proevropske opozicije za Danas o prijemu Kosova u UN: DS i NDB bez konkretnog odgovora, Nebojša Zelenović donekle “otvoreniji” 4
foto FoNet Milica Vučković

– Smatram da je to prosto neprihvatljivo da se neki dogovori prave tajno i bez kontrole opozicije. Smatram ovo porazom i međunarodne zajednice u Srbiji. Dok ne vidimo predlog mi ne želimo da se o njemu izjašnjavamo. Podsetiću vas da je nedavno u javnost izašla netačna verzija upravo ovog predloga. Mi ne pristajemo na takve Vučićeve podvale – zaključuje naš sagovornik.

Predstavnici stranke slobode I pravde su više puta istakli da ne bi podržali članstvo Kosova u UN, dok je desna opozicija ultimativno protiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari