Da li građane Srbije očekuju sankcije ako Vučić ne prihvati francusko-nemački plan za rešenje kosovskog pitanja? 1Foto: Shutterstock/DexonDee

Ukoliko Srbija, odnosno predsednik, Aleksandar Vučić, ne prihvati evropski, francusko-nemački plan za Kosovo, podržan od SAD, to neće proći bez loših posledica po građane Srbije, saglasni su sagovornici Danasa.

Prema rečima Srećka Đukića, bivšeg diplomate, u igri su nekoliko scenarija.

– Jedan, najpovoljniji, da se ponudi što pre drugi plan koji neće sadržati spornu odredbu o članstvu Kosova u UN. Međutim, to je zaista malo verovatno jer sve što se radi, radi se da se Kosovo legitimizuje u svetskoj organizaciji i svim drugim međunarodnim organizacijama, bez formalnog priznanja izmedju Srbije i Kosova – kaže Đukić.

Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defendersa, kaže za Danas da je nemoguće da Srbija odbije plan, a da sve ostane isto, bez ikakvih negativnih konsekvenci.

Podsetimo, premijer Kosova, Aljbin Kurti, rekao je juče, tokom boravka u Beču, da Kosovo apsolutno prihvata francusko-nemački plan, kao i da ga Srbija odbija. Takođe, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je u kontekstu pitanja da li prihvata taj plan, rekao da Srbija neće pristati ni na formalno ni na neformalno priznanje Kosova, aludirajući na zahtev da se ne protivi članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Istorija iz Rambujea se ponavlja…

– Bez te odredbe, da se Kosovo legitimizuje u svetskoj organizaciji i svim drugim međunarodnim organizacijama, bez formalnog priznanja između Srbije i Kosova sporazum Beograda i Prištine, bio bi privremen, nepotpun i posao ne bi bio završen a konflikt regulisan. To znači novu spiralu pregovora koju nastavlja međunarodna zajednica. Za tako nešto za sada nema raspoloženja kod glavnih posrednika – kaže za Danas Srećko Đukić.

Drugo, dodaje, u slučaju da pregovori propadnu, očito da bi opet Beograd bio kriv, nije kooperativan, istorija iz Rambujea se ponavlja itd…

– Priština bi izišla „čista“. Usledilo bi ono što se dešava kada propadnu pregovori – njihov prekid, zamrzavanje, posrednici dižu ruke, nastaje period iščekivanja i razmišljanja. Tu je glavno pitanje čega će se međunarodni faktori latiti kada šargarepa nije pomogla? Da li ce pribeći sankcijama, političkim, ekonomskim, finansijskim, prekidu investicija? – postavlja pitanje sagovornik Danasa.

Da li građane Srbije očekuju sankcije ako Vučić ne prihvati francusko-nemački plan za rešenje kosovskog pitanja? 2
Foto: N1/Printsreen

Naime, napominje, u rukama EU i SAD su i „nož i pogača“ i oni bi morali da iznova procenjuju šta da rade i kojim sredstvima da deluju, ako u Briselu i Vašingtonu to već nisu učinili.

– A, ja verujem da jesu. Oni imaju bar još jedan rezervni plan koji za nas nikako neće biti povoljan kao ponuda koja je na stolu i koju ne treba tek tako odbiti. U njoj se zaobilaze crvene linije srpske politike, a Beograd bi morao i verujem mogao kapitalizovati tu ponudu – zaključuje Đukić.

Nemoguće je da Srbija odbije plan, a da sve ostane isto

Prema rečima Gorana Miletića, bez obzira na različita mišljenja u vezi sa mogućim sankcijama, svakako bi bilo posledica ukoliko Srbija u nekoj meri bude rezolutno odbijala ponuđeni plan.

Da li građane Srbije očekuju sankcije ako Vučić ne prihvati francusko-nemački plan za rešenje kosovskog pitanja? 3
Foto: Medija centar

– Dakle, nemoguće je da Srbija odbije plan, a da sve ostane isto, bez ikakvih negativnih konsekvenci. Da li će to biti politička ili ekonomska izolacija i u kojoj meri, nije nešto što možemo znati, ali je sasvim sigurno da bi bilo ozbiljnih negativnih posledica ukoliko Kosovo prihvati (neki oblik) ponuđenog rešenja, a Srbija ne – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari