Predstavnici Srpske liste odbili da prime pozive Specijalnog tužilaštva za saslušanje 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Srpska lista je danas potvrdila da su njihovim visokim funkcionerima upućeni pozivi da se izjasne pred Specijalnim tužilaštvom Kosova zbog kršenja ustavnog poretka Kosova, ali da te pozive nisu želeli da prime.

Kako se navodi u saopštenju, poziv je upućen predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću, potpredsedniku Igoru Simiću i članu predsedništva Slavku Simiću.

„U ime Srpske liste ostajemo pri stavu da se nijedno od lica sa tog spiska, pa i naši članovi neće odazvati tom pozivu jer je u pitanju čist politički progon koji ima za cilj progon našeg naroda sa ovih prostora, kao i da će u slučaju hapšenja bilo kog čoveka sa tog spiska uslediti protesti svim demokratskim i nedemokratskim sredstvima pa i sprovođenje građanske neposlušnosti“, navodi se u saopštenju.

Rakić je 25. aprila na konferenciji za novinare rekao da postoje informacije da je Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo postupke protiv „srpskih građana, privrednika, gradonačelnika, poslanika i političkih predstavnika za napad na ustavni poredak Kosova“.

„U pitanju su događaji, to jest protesti protiv jednostranih poteza Prištine u toku prošle godine. Ovo je politički i etnički motivisan progon našeg naroda. Prema saznanjima koja imamo, u pitanju su postupci protiv više od 70 naših građana“, rekao je Rakić, ne precizirajući o kom protestu je reč.

Iz policije Kosova za region sever je ranije za Radio slobodna Evropa potvrđeno da policija pojedincima uručuje pozive, ali nije navedeno šta stoji u tim pozivima.

Radio slobodna Evropa se obratio i specijalnom tužilaštvu i ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova, ali niko nije odgovorio na upite.

Pripadnici srpske zajednice su protestvovali u oktobru prošle godine, nakon akcije u borbi protiv krijumčarenja robom, koju je kosovska policija sprovela u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice.

Srpska lista je ranije saopštila da je od zemalja Kvinte – SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Italije i Francuske, zatražila „da obuzdaju Prištinu u nameri da izazove haos na severu Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari