Predstavnici SZS-a se ipak sastali sa Makronovim timom 1Foto: Beta/ Branislav Božić

Imali smo sastanak sa timom predsednika Francuske. Nije tačno da Emanuel Makron nije želeo da se susretne sa Savezom za Srbiju, kaže za Danas Borko Stefanović, potpredsednik Stranke slobode i pravde.

Očigledno je diplomatskom omaškom propušteno da naš blagovremeni zahtev od 9. jula, kao i usmeni zahtev od pre dva meseca, uđe u protokol posete. Iako žalimo zbog toga, ne smatramo da je tu bilo loše namere, istakao je Stefanović, komentarišući izjavu francuskog lidera tokom posete Beogradu da se neće sastati sa predstavnicima Saveza za Srbiju, jer su pisanu molbu za susret „prekasno poslali“.

Makron je naveo da je to pismo poslato 15. jula u jutarnjim satima, preko francuske ambasade, dok je Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde i jedan od osnivača SZS, kasnije na svom Tviter nalogu objavio fotografiju zahteva za sastankom sa Makronom, na kojoj se vidi da je molba poslata 9. jula.

Na zajedničkoj pres-konferenciji prekjuče sa Vučićem odgovarajući na pitanje novinara Emanuel Makron je rekao i da postoji stalni dijalog političkih snaga u Srbiji sa Ambasadom Francuske u Srbiji. „Svi su bili prisutni na proslavi (Dana Bastilje)“, rekao je Makron aludirajući na svečani prijem u Ambasadi Francuske.

Borko Stefanović za naš list ističe povodom sastanka sa Makronovim saradnicima: „Imali smo priliku da u sadržajnom razgovoru iznesemo sve poglede na situaciju u Srbiji.“

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, sastanku sa Makronovim timom prisustvovali su Dragan Đilas, Borko Stefanović, potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović i gradonačelnik Šapca i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Savez za Srbiju je u jučerašnjem saopštenju istakao „važnost odnosa sa Francuskom“, navodeći da su „odnosi naše dve zemlje važniji i trajniji od bilo koje vlasti“.

„Uvereni smo da se naša pisana molba za sastanak sa francuskim predsednikom koja je predata 9. jula, iz tehničkih razloga nije našla u protokolu za posetu Emanuela Makrona i sigurni smo da je u pitanju posledica nenamernog diplomatskog nesporazuma… Smatramo i da je Aleksandar Vučić prilikom susreta sa Makronom još jednom zloupotrebio položaj šefa države za svoje stranačke interese, poslovne kombinacije i ličnu promociju“, saopštio je SZS.

Aleksandar Ivanović, funkcioner Socijaldemokratske stranke, kaže za Danas da se nada da će lideri Evropske unije prepoznati potrebu da „partnerski gradimo društvo u Srbiji i u regionu Balkana“.

– U atmosferi nasilja, medijskog mraka, to društvo nije moguće izgraditi. Francuska je za Srbiju važan partner na tom putu, i ubeđen sam da ćemo vrlo brzo voditi dijalog na tu temu, ukazuje Ivanović.

Petar Miletić, član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, ocenjuje za Danas da Emanuel Makron „ovog puta nije ima poruku za opoziciju, već samo za vlast“.

– Francuska, kao ozbiljna država, oseća odgovornost za neuspeh, odnosno neodržavanje sastanka u Parizu i pokušava sa Beogradom da oživi dijalog, pa verovatno u tom poslu ne vidi ulogu srpske opozicije, smatra Miletić.

Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, konstatuje za Danas da su i SZS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazali „sramno, jadno i bedno ponašanje tokom posete Makrona“.

– SZS i generalno opozicija pokazuju nevaspitanje kada u maniru sluga odlaze kod stranih ambasadora i kukaju na svoju državu. Ne razumem zahteve stranim diplomatama da nam pomognu u nečemu što su naše unutrašnje stvari – kada imate kućne probleme, ne idete na krov zgrade da ih obznanjujete. Što se mene tiče, možemo da se, ne daj bože, koljemo međusobno na ulicama, nikada ništa ružno neću reći strancima o političkim protivnicima… Zapad ne zanimaju žalbe da su ovde medijski uslovi loši, da demokratija ne funkcioniše, njih zanima da se ponašamo u skladu sa onim što su prioriteti njihove spoljne politike, napominje naš sagovornik.

Prema mišljenju predsednika DSS, Vučić je, takođe, ispoljio „provincijalni duh“ kada je pred Makronom ironično pomenuo „ingeniozne zahteve opozicije“ i slično.

Predstavnici SZS-a su se nedavno sastali u Beogradu sa zvaničnikom Stejt departmenta Metjuom Palmerom, a Dragan Đilas i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić su početkom februara u Briselu razgovarali sa šefom Spoljnopolitičkog odbora i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom. Delegacija SZS-a imala je razgovor sa Mekalisterom i tokom njegove kasnije posete Srbiji, krajem februara.

Miloš Jovanović: Očekivane poruke

Miloš Jovanović smatra da je francuski predsednik poslao „očekivane poruke srpskoj javnosti“ i da je bilo logično da govori o prijateljstvu dva naroda jer je učinjen „ogroman diplomatski graf“ na obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata u novembru 2018. u Parizu, kada je Vučić ostao „izvan glavne tribine“, a Hašim Tači se našao tik uz najznačajnije svetske državnike. „Francuska smatra da je Kosovo nezavisna država i direktno je učestvovala u secesiji… Koliko sam razumeo, Francuska je spremna da prihvati neku vrstu dogovora do kojeg bi došlo u direktnom dijalogu Beograda i Prištine, u čemu se delimično razlikuje od recimo Nemačke… Što se tiče evropske integracije, Makron je rekao jasno ono što i jeste logično – da nema proširenja dok EU, koja je u dubokoj krizi, ne reši svoje probleme“, ističe sagovornik Danasa.

Čanak na dočeku

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak prisustvovao je svečanom dočeku francuskog predsednika prekjuče ispred Palate Srbije, što je iznenadilo pojedine predstavnike medija. Čanak je putem Tvitera poručio da je dočeku prisustvovao u svojstvu predsednika skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari