Prelević: Vučić pokušava istovremeno da se predstavi da brani mural Mladića i one koji ga napadaju 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Član Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević ocenio je večeras da predsednik Srbije Aleksandar Vučić istovremeno pokušava da se predstavi kao neko ko brani mural Ratka Mladića na Vračaru i neko ko brani napadače na taj mural.

Prelević je za televiziju N1 rekao da je članica Skupštine slobodne Srbije Aida Ćorović sa punim pravom reagovala kada je mural gađala jajima.

Ukazao i da su u međuvremenu „priče poput Jovanjice, Belivuka ili donošenja Zakona o referendumu na mala vrata“, ostale ispod radara.

„Pred međunarodnom zajednicom će reći: ‘To je kom problem, ja nemam s tim nikakve veze’, a pred Istokom i desničarima koje proizvodi, finansira i dovodi ih tamo, i sve to organizuje da bi se predstavio da je i sa jedne i sa druge strane, a glavni beneficijer je to što ljudi ne pričaju o podvalama koje prolaze ispod radara“, istako je Prelević.

Podsetio je i da je Srbija prihvatila Meunarodni krivični sud, da je ratifikovala Konvenciju o geneocidu iz 1948, a da je 2010. i sama donela deklaraciju u kojoj se jasno distancira od zločina u Srebrenici, i pritom poziva na presude međunarodnih sudova.

„A zatim suprotno tome, dozvoljavate murale, stavljate policiju da čuva te murale, i hapsite ljude koji negoduju zbog murala“, rekao je on.

Nazvao je takve poruke „šizofrenim“.

„To su šizofrene poruke koje upućujete mladim ljudima, vi njima uvrćete um, vi predstavljate istoriju Srbije na pogrešan način da biste proizvodili desničare“, upozorio je Prelević.

Ocenio je i da je Vučićev režim od 2012. napravio spiralu u kojoj, „dajući mladim ljudima lažne i netačne informacije, stvara nove desničare“.

„Celo biračko telo su pomerili udesno, oni koji to ne prihvataju idu u inostranstvo, a političke stranke počinju da se udesno pozicioniraju“, rekao je on.

Oceno je i da „to sve vodi Srbiju jako daleko od EU i demokratskih principa“.

Prelević se osvrnuo i na predlog Skupštine slobodne Srbije o zajedničkom nastupu opozicije na izborema, prema kom lideri stranaka ne bi bili na listama, dok bi nosioci lista bili nestranačke ličnosti.

Ističe da prema svim istraživanjima javnog mnjenja, gradjani imaju animozitet prema liderima opozicionih stanaka, i to, kako je rekao, ne zato što su loši ljudi, već zato što su već deset godina satanizovani od strane režima.

Rekao je i da će, ukoliko opozicija odbije predlog Skupštine slobodne Srbije, to udruženje napraviti svoju listu i učestvovati na izborima.

Istakao je i da im nije cilj da osvoje tri odsto glasova i predju cenzus, već da kako je naveo „oslobode Beograd od SNS-a“.

Naveo je i da na izborima ne treba da bude pitanje „Đilas ili Vučić“, nego „demokratija ili autokratija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari