Rama: Srbija izvodi teatralne vojne manevre na severu, rešenje u dijalogu 1Edi Rama Foto: EPA-EFE/ FILIP SINGER

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas u Prištini da je Kosovo potpuno u pravu po pitanju reciprociteta registarskih tablica sa Srbijom i istakao da je rešenje problema u odnosima Kosova i Srbije.

„Na prvom mestu, Srbija mora da prizna ovu nepovratnu realnost nezavisnog Kosova i za žaljenje su vojni pozorišni manevri Srbije na suverenoj granici Kosova. Ti manevri ne štite srpske građane na severu Kosova, kako je tvrdilo rukovodstvo zvaničnog Beograda ili duhovi poražene ratne vojske pre 20 godina, koji kao da su izašli iz groba tvrdeći da štite integritet i bezbednost Srba“, rekao je Rama.

On je dodao da srpski građani na Kosovu žive bez ičije pretnje, plaćeni su im računi za struju, a da im vojni manevri na granici s Kosovom „vraćaju vandalizam, poput paljenja zvaničnih centara za registraciju vozila, koja štete samo kosovskim Srbima“.

Primena reciprociteta, izjavio je on, nije samo legitimno pravo Kosova, već i deo ranije postignutog sporazuma dve vlade.

„Stav Albanije ostaje nepromenjen, od prvog trenutka kada je izbio ovaj sukob. Kosovo je u pravu. Albanija je ubeđena da je jedino rešenje dijalog. Snaga vojske mora biti prepuštena sili razuma i znanja. Na premijeru i Vladi je kako da se strateški nose sa ovom delikatnom situacijom, ali to je prilika da se pokaže da je potreban ravnopravan dijalog“, naglasio je Rama.

Premijer Albanije je dodao da je na sastanku s kosovskim premijerom dogovorena primena svih dogovora koje su Kosovo i Albanija postigli ranije.

„Naš odnos mora da pređe na drugi nivo“, zaključio je on.

Rekao je da je čak i u Generalnoj skupštini UN tražio i nastaviće da traži priznanje Kosova od svih država.

„Zadovoljstvo mi je što posećujem Prištinu odmah nakon 76. zasedanja UN, gde je pitanje priznavanja Kosova bilo jedan od naših tamošnjih prioriteta. Jedan od prioriteta Albanije kao punopravne članice UN, biće promovisanje priznanja svih, kao pokušaj da se formalno prizna Kosovo“, rkeao je Rama.

Odgovarajući na novinarsko pitanje rekao je da nije razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vezi sa situacijom na severu, dodajući da je on na strani Kosova.

Prema mišljenju Džezaira Dašija, novinara portala Albanian post iz Tirane, Ramina poseta Kosovu je “najprirodnija i najočekivanija moguća, imajući u vidu nacionalne neraskidive veze, koje sežu mnogo dalje od Rame i Kurtija”.

– Njegova poseta je veoma dobrodošla jer potvrđuje da je stav Albanije u skladu sa raspoloženjem na Kosovu, bilo da je reč o vladi ili o društvu, prema privremenoj meri koja se odnosi na registarske tablice. Stoga, ovim se daje dobar impuls. Ali, pažljivom analizom njegovog govora može se zaključiti da on pre svega pokazuje duboku političku zrelost prema Kurtiju. On je bio pažljiv  da ne ospori legitimnost suvereniteta Kosova, što je došlo do izražaja po pitanju tablica. Iako postoji jaz između Rame i Kurtija, on se ne javno ne ispoljava ni u jednom slučaju, osim kada je reč o “Otvorenom Balkanu”, smatra sagovornik Danasovog portala.

Daši tvrdi da se Rama “prikazao kao albanski glas razuma, iako se ponekad malo i pretvara da je takav da bi stekao određene prednosti”.

– Takvo predstavljanje je deo njegovog uobičajenog autopotreta, i podrazumeva pozive da se prevaziđe prošlost,  te da se sva sila i energija fokusira na izgradnju budućnosti, čemu, svakako ne doprinose politički potezi Beograda i Prištine, zaključuje naš sagovornik.

Kurti: Nemamo informacije da se Kfor sprema da interveniše na severu Kosova

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da se jutros sastao sa komandantom Kfora i da nema informacije da se ta misija sprema da interveniše na severu Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, Kurti je rekao da je, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Dželalom Svečljom, u stalnom kontaktu sa međunarodnim institucijama na Kosovu.

„Nemam takve informacije za pripremu intervencije Kfora na severu. Specijalna jedinica nije u Brnjaku i Jarniju kako bi uživali u ovoj situaciji, oni su tu sa zadatkom da štite granične prelaze i graničnu policiju“, rekao je Kurti odgovarajući na novinarsko pitanje.

Dodao je da postoje indicije da bi, ukoliko nema Specijalne jedinice, granična policija na dva prelaza na severu Kosova i zgrade bili ozbiljno ugroženi, jer kako je rekao, puteve nisu blokirali samo šleperi i ljudi, već i buldožeri.

Kurti je rekao da je više od 10.000 vozila koja su došla iz Srbije dobilo privremene registarske tablice.

„Nema incidenata ni na jednom graničnom prelazu gde se nalazi kosovska policija“, rekao je Kurti.

Ponovio je da je predložio da se na obe strane ukinu privremene registarske tablice.

„Ovih dana se nikada nisam pojavio sa ministrom odbrane, dok nažalost Srbija dovodi ministra odbrane na granicu. Sve ovo je u suštini protiv kosovskih Srba“, rekao je Kurti.

Kurti: Kosovo i Albanija imaju velike potencijale za saradnju

Kurti je izjavio da dve zemlje imaju potencijale za međusobnu saradnju.

On je na zajendičkoj konferenciji za medije rekao da bi Kosovo i Albanija trebalo da budu posvećeni tome da tržište učine što jedinstvenijim, te da se građani, kapital i roba slobodno kreću.

„Ako ima mesta da se to uradi što je pre moguće, to su Kosovo i Albanija. Razgovarali smo o svim oblastima za naše dobro upravljanje, koordinaciju svuda smatramo važnom. Razgovarali smo o implementaciji do sada postignutih sporazuma“, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je saopštio da su se dogovorili o uspostavljanju koordinacionog sekretarijata za bilateralne odnose i najavio zajedničku sednicu dve vlade sredinom novembra.

Premijer Albanije Edi Rama doputovao je jutros u Prištinu, gde ga je uz najviše počasti dočekao predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti.

Tokom dana Rama će se sastati sa liderima opozicionih stranaka na Kosovu.

Albanski premijer boravi na Kosovu nakon posete Sjedinjenim Američkim Državama gde je učestvovao u radu Generalne skupštine UN.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.