Premijerka je reizabrana zbog podaništva Vučiću 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Ponovno postavljanje Ane Brnabić za mandatarku nove vlade ne vidim kao nikakav ustupak, naročito ne kao odgovor na pritiske koje dolaze spolja, već kao nastavak iste politike koju smo do sada imali – ocenjuje za Danas Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd u odgovoru na pitanje da li je Ana Brnabić kao ponovni izbor za premijera od strane Aleksandra Vučića rezultat pritiska EU i Zapada na predsednika Srbije.

Kako dodaje sagovornik našeg lista, reč je, zapravo, o politici ponižavanja i urušavanja institucija.

– To je politika konstantnog blaćenja svih koji imaju drugačije mišljenje, politika dalje privatizacije javnih dobara, i igranje sa nacionalizmom i stalna medijska cenzura i kriminalizacija celokupnog društva – ističe Veselinović.

Prema njegovim rečima, važno ukazati i na činjenicu da je Aleksandar Vučić mandatarku nove vlade obznanio baš na dvadesetu godišnjicu 5. oktobra, što je, kako tvrdi, evidentno pokazatelj postojanja velike frustracije u odnosu na ovaj datum i promene koje je doneo.

– Reč je o strahu da bi sličan scenario mogao da se ponovi, ovaj put sa njim u glavnoj ulozi – zaključuje Veselinović.

Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu, kaže za Danas da ne veruje u pritisak Zapada da Ana Brnabić bude i u novom sazivu Vlade njena predsednica.

– Nisam sigurna da sa zapada postoji neki poseban pritisak u korist Ane Brnabić i njenog premijerskog mesta. Ona je, u kontekstu moći i uticaja na politička kretanja u Srbiji i spoljnoj politici, previše bleda i nevidljiva da bi bila bilo čiji adut u političkom mulju Srbije – naglašava Biljana Stojković.

Kako dodaje, ovde je reč o podaništvu Ane Brnabić Aleksandru Vučiću, a ne zahtevu Evropske unije ili Sjedinjenih Američkih Država.

– Mislim da je svoje mesto zaslužila, sada i više nego ranije, zbog svog podaništva i ulizištva budući da je vremenom strahovito napredovala u ovim kategorijama – zaključuje Stojković.

Nastavak rada na izbornim uslovima

Premijerka Srbije Ana Brnabić juče je izjavila da će Vlada Srbije nastaviti da radi na poboljšanju izbornog procesa, prenosi Beta. „Radili smo od 2017. godine kontinuirano na izbornom procesu i najbolji primer koliko smo uradili je jedinstveni birači spisak koji je sada ažurniji nego ikada ranije“, rekla je Brnabić novinarima. Ona je istakla da se slaže sa nekim primedbama o izbornom procesu u Srbiji koje stižu iz inostranstva, ali da su neke ocene paušalne i bez konkretnih primera. „Ne želim da se svojim poslom bavim paušalno. Za neke komentare izbornog procesa koji dolaze od naših partnera iz inostranstva, međunarodnih organizacija, tražiću konkretne primere“, kazala je Brnabić. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari