Premijerki Brnabić zujalo u glavi posle sastanka sa Karen Donfrid 1Foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)

Premijerka Ana Brnabić navela je da joj je zujalo u glavi posle sastanka sa sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid.

Ona je gostujući na televiziji Pink rekla, da je jučerašnji sastanak bio težak ali konstruktivan i korektan.

Ipak njoj je, kako je navela, zujalo u glavi, posle njega.

– Posle mog sastanka sam se čula sa predsednikom i rekla sam mu da mi zuju u glavi od napetosti da nekako kažete i branite sve svoje stavove, da ne kažete nijednu pogrešnu reč, da bude kristalno jasno šta su naši stavovi i da ih u svakom trenutku branimo, a da napravite prostor za dalje jačanje odnosa između nas i SAD. A to je važno za nas i za Srbe na KiM. Samo po sebi je to veliki pritisak, zato što je to čini se potpuno nepomirljivo. To je politika Aleksandra Vučića, da branite svoje stavove a da ne rušite mostove. To je skoro pa nemoguće – opisala je Brnabić.

Prema njenoj oceni, odnos sa SAD se promenio utoliko što je legitimitet Aleksandra Vučića sada neupitan posle izbora.

– Ali oni iskreno vide njegovu posvećanost regionalnom miru, bezbednosti i stanilnosti kao i dijalogu sa Prištinom kao jednom od stubova regionalne stabilnosti i spremnosti da donosimo teške odluke zarad čuvanja stabilnosti – navela je Brnabić.

Ona kaže da su se odnosi na SAD promenili iako imamo poptuno suprotne stavove prema Kosovu.

– Karen Donfrid uvek govori da je cilj obostrano prizanje, ali sada SAD slušaju i čuju našu stranu i agrumentaciju. Amerika je mnogo ekspolicitnija od EU u kritici Prištien i Aljbina Kurtija, za sve što nije urađeno i za njihov neiskren stav prema dijalogu sa Beogradom. Nisu formirali Zajednicu srpskih opština i zabranili su Srbima da učestvuju na referendumu i izborima. Koliko god se ne slagali oko osnovnih pitanja, stav SAD je da prilično pomaže u tome da se vratimo dijalogu tj da se Priština vrati za sto i nastavi dijalog – kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, ona je zadovoljna Vučićevom politikom koja je dovela do toga da smo zemlja u koju niko ne sme da dođe i ucenjuje i preti iako je jasno da SAD i EU očekuju uvođenje sankcija Rusiji te su pritisci u vezi toga svakodnevni.

– Oni očekuju ali se trude da saslušaju i koliko god mogu da razumeju naš stav prema sankcijama koji je posledica svaga što se dešavalo devedestih i što se završilo NATO agresijom 1999 – zaključila je Brnabić.

Prema njenim rečima, jasno je na tom sastanku rečeno da Srbiju zabrinjava eskalacija nasilja na KiM i da se to vidi po tome što je u 2021. više od 30 odsto povećan broj napada na Srbe na KiM i uništavanje njegove imevone, i po tome što je u 2021. manastri Visoki Dečani dospeo na listu najugroženijih spomenika kulture.

– Molimo partnere u EU i SAD da to uzmu ozbiljno u razmatranje i da pomognu da sačuvamo mir na Zapadnom Balkanu – navela je ona.

I Branbić je nazvala kosovskog premijera Aljbina Kurtija „malim Hitlerom“ obrazloživši da on „zastupa sve teze koje su pratično nacisti zastupali za vreme Drugog svetkog rata“.

Ona je potvrdila da je ministra spoljnih poslova Nikola Selaković adekvatno odgovorio Kurtiju koji je, predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, nazvao „mali Putin“.

– Ministar Selaković je adenkatvno odgovorio i sve što je rekao je istina. Ako ćemo tako da vodimo dijalog onda stoji da je Kurti „mali Hitler“ jer zastupa sve teze koje su pratično nacisti zastupali za vreme Drugog svetkog rata pa i u Albaniji, proterivanje Srba sa KiM, ukidanje ljudskih prava pa i prava na glas i izbor. Dakle ukidanje osnovnih postulata demokratije za Srbe na KiM. On teži ujedinjenju tzv Republike Kosova sa Albanijom i stavranje Velike Albanije. To su sve nacisti propagirali i Albanci kao njihovi saveznici. Adekvatno je da ga zovemo „mali Hitler“ – navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari