Selaković: Kurtija apsolutno ne zanima dijalog sa Beogradom, on je režiser provokacija 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da kosovskog premijera Aljbina Kurtija „apsolutno ne zanima dijalog“ sa Beogradom već je „režiser provokacija“ kojima pokušava da unese nemir i nestabilnost u region.

„On poziva na stvaranje Velike Albanije koja je postojala samo u vreme Hitlera“, rekao je Selaković za TV Pink, uoči današnje posete Beogradu pomoćnice državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid.

Selaković, koji je više puta kosovskog premijera nazvao „malim balkanskim Hitlerom“, rekao je da je Kurtiju „na prvom mestu laž, kao što je laž da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić organizovao u Beogradu proteste podrške Rusiji“ iako su, po njegovim navodima, to uradili Vučićevi politički protivnici.

Na pitanje o pobedi Emanula Makrona na predsedničkim izborima u Francuskoj, on je podsetio na čestitku Vučića navodeći da je „najupečatljivija“ rečenica iz nje da je Vučić uveren kako su time „srpsko-francuski odnosi na dobrom putu da dosegnu nove granice“.

„Mi smo svedoci šta su dvojica ljudi na čelu države, Vučić i Makron, svojim ličnim odnosom uspeli da učine za odnose naše dve države. Pogledajte pre pret godina kada su obojica izabrani na predsedničke funkcije gde su bili na političkom planu odnosi dve države. Na papiru strateški partneri, ali u životu to nije baš tako funkcionisalo tada“, rekao je Selaković, navodeći da su od tada u Srbiju došle brojne i velike francuske investicije.

Komentarišući izbore u Sloveniji, on je rekao da Srbija ostaje posvećena razvoju dobrih, prijateljskih odnosa sa tom državom i uveren je da će biti nastavljena praksa organizovanja zajedničkih sednica Vlada.

„Slovenija pruža podršku Srbiji na njenom evropskom putu i u toj podršci nikad nije bila sebična“, rekao je Selaković, navodeći da su odnosi sa Slovenijom važni i zbog velikog broja Srba koji u njoj žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari