Prestolonaslednik Filip Karađorđević i princeza Danica čekaju drugo dete 1foto: Kabinet Filipa Karađorđevića

Princ Filip Karađorđević i princeza Danica objavili su na društvenoj mreži Tviter da čekaju drugo dete, već imaju sina Stefana.

Princ Filip Karađorđević oženio je umetnicu Danicu Marinković, ćerku čuvenog srpskog slikara Milana Cileta Marinkovića, 7. oktobra 2017. u beogradskoj Sabornoj crkvi.

Venčao ih je patrijarh srpski Irinej, kuma je bila švedska prestolonaslednica Viktorija a kum princ naslednik Petar. Tokom čina venčanja, princ Filip i princeza Danica stajali su na ćilimu na kom su tokom svog venčanja 1922. u Sabornoj crkvi stajali kralj Aleksandar I i kraljica Marija (pradeda i prababa princa Filipa).

Princ Filip i princeza Danica postali su roditelji 25. februara 2018. Rođenje njihovog sina princa Stefana, blagoslovom patrijarha Irineja, oglasilo je 49 zvona Hrama Svetog Save na Vračaru, zvona Manastira Žiča i zvona Crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Rođenje princa Stefana je prvo rođenje muškog deteta u kraljevskoj porodici Karađorđević na teritoriji Srbije nakon 90 godina.

Od zvaničnog povratka u Srbiju princ Filip sa porodicom posetio je brojne gradove i sela u Srbiji, boravili su na Kosovu i Metohiji, više puta su posetili Republiku Srpsku i Crnu Goru. Princ Filip je prvi član kraljevske porodice Karađorđević koji je posetio Jasenovac.

On ističe da nije i ne želi da bude posmatran kao politička ličnost, ali pored svog stalnog posla, pažnju i aktivnosti usmerava ka očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa Srbije, očuvanju životne sredine i održivom razvoju.

Princ Filip je najveći deo života proveo u Sevilji i Londonu, govori španski, engleski, francuski i srpski jezik.

U aprilu 2022. princ Petar Karađorđević saopštio je da je abdicirao u korist mlađeg brata Filipa Karađorđevića, koji bi trebalo da je time i zvanično postao prestolonaslednik. Potpis na dokument stavljen je u Sevilji, budući da je majka braće Karađorđević španska princeza.

Njihov otac Aleksandar Karađorđević osporava ovaj čin, navodeći da nije obavljen po svim pravilima prenosa nasleđivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari