Pribićević: SAD najvažnija „članica“ EU, Srbija da traži datum prijema u Uniju 1Foto: Medija centar

Diplomata i bivši ambasador Srbije u Berlinu i Londonu Ognjen Pribićević izjavio je za N1 da u Beograd danas stiže veoma visoka delegacija Sjedinjenih Država, predvođema pomoćnicom državnog sekretara Karen Donfrid, te da srpska strana treba da iskoristi priliku da pokrene samo jedno pitanje – datum prijema Srbije u članstvo Evropske unije.

Pribićević je podsetio da je Karen Donfrind bliska državnom sekretaru SAD Entoniju Blinkenu, i da u Beogradu „dugo nismo imali tako jaku američku ekipu“.

„EU u ovim globalnim kretanjima je najveći gubitnik, nije se snašla, ima velike probleme, i dugo nije bila ovako slaba kao sada. Nemačka je preokupirana svojim analizama prošlosti, Francuska je, kao što vidimo, okupirana izborima. To je šansa za nas, što dolazi visoka američka elegacija. Amerikanci su uvek snažnije podsticali proces evrointegracija, mi bismo morali da iskoristimo šansu da pokrenemo samo jeno pitanje – datum prijema u EU“, ocenio je Pribićević u emisji N1 Studio Live.

Srbija je, prema njegovim rečima, sa stanovišta strateških interesa, još pre 15 godina morala da bude primljena u EU.

„To je ono što je potpuno neverovatno da se u 21. veku činovnički razmišlja: ‘Idemo na otvaranje poglavlja’. Ovo je potpuno novo vreme, još od ratova na Bliskom istoku je jasno da dolazimo u ovo vreme, da se ponovo otvara pitanje granica, bezbednosti…“, ukazao je on.

Srbiji je, prema njegovim rečima, potreban datum ulaska u EU, a ne obećanje da će se proces ubrzati.

Ipak, odnose Srbije i EU ovih dana opterećuje neusklađenost spoljne politike, odnosno to što se Beograd nije pridružo sankcijama Brisela protiv Rusije koja je izvršila gresiju na susednu Ukrajinu. Pribićević smatra da je aktuelna situacija ekstremno nepovljna za Srbiju kojoj je najvažnije da odnosi Zapada i Istoka budu donekle balansirani.

„Diplomatija je tu sada na delu, sigurno se čine pokušaji da se ti interesi usklade“, rekao je on i podsetio da Srbija nije samo zavisna od ruskog gasa, nego joj je i važna podrška Rusije u vezi sa Kosovom.

I upravo u vezi sa dijalogom sa Kosovom, sagovornik N1 smatra da je uloga Vašingtona ogromna, jer kako je naglasio, „nije bitno da li su SAD prisutne ili nisu (u dijalogu)“, one su „najvažnija članica EU“ iako, naravno, formalno nisu deo Unije.

„Uticaj SAD je presudan, i one sad mogu jako puno da utiču da se dijalog povede o ozbiljnijim stvarima“, ocenio je Pribićević i dodao da se do rešenja kosovskog pitanja sasvim sigurno neće doći brzo, ali da ono nije nemoguće.

Glavni razlog posete Karen Donfrid, međutim, nije Kosovo, naglasio je Pribićević, već ruski uticaj u regionu.

„Mi opet nemamo preterano izbora, mi se vraćamo na bazične stvari – pitanja teritorije, rata i mira, koja nas upućuju tamo gde živimo, gde su naši ekonoski interesi i gde naši mladi ljudi idu“, rekao je on.

Pribićević je naglasio i da Evropa dugo vremena nije bila toliko slaba kao danas, i da je sada momenat kada se Amerika „pita za sve“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari