"Prilika da odbracimo mitomansku politiku": GLAS i GDF o zajedničkoj izjavi Makrona, Meloni i Šolca 1foto (BETAPHOTO/European Commissionl/Claudio Centonze)

„GLAS i GDF snažno podržavaju zajedničku izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona, kancelara Nemačke Olafa Šolca i premijerke Italije Đurđe Meloni, u kojoj pozivaju Srbiju na de facto priznanje Kosova i Kosovo na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom“, stoji u saopštenju koje zajedničji potpisuju predsednik Glasa i Građanskog demokratskog foruma, Nemanja Milošević i Zoran Vuletić.

U saopštenju stoji da pozdravljaju liderstvo vodećih zemalja EU u isticanju jasnih principa za nastavak dijaloga i rešenost Makrona, Šolca i Meloni da prekinu politiku popuštanja pokušajima destabilizacije Balkana i otvaranja novog kriznog žarišta u Evropi, „za račun i u interesu Putinove agresije na slobodni svet“.

„Upozoravamo da je, u svetlu narastajuće globalne nestabilnosti, ovo izvesno poslednji poziv Srbiji, sa najvažnijih evropskih adresa, da prihvati pruženu ruku prijateljstva i tihu aboliciju za jasnu podršku i sumnjive implikacije u teroristički napad u Banjskoj 24.9.2023.“, stoji u saopštenju.

Srbima sa Kosova ovaj poziv donosi priliku da, nastavljaju, u najpovoljnijoj mogućoj poziciji, zauzmu dostojan i konstruktivan položaj u kosovskom društvu, umesto služenja kompleksima i kukavičluku političkog Beograda da prizna poraz Ćosićevog i Miloševićevog memorandumskog centralizma.

„Ovo je možda poslednja prilika da odbacimo mitomansku politiku kojom nas srpske politicke elite drže u mraku autokratije i kako bismo sačuvali minimum dostojanstva. Svaki problem društva, loš kvalitet života većine građana Srbije, prikriva se “borbom” za teritoriju koja je izgubljena u ratu 1999. godine i lažnom brigom za građane srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu“, navodi se.

Rešavanjem zameznutog konflikta, objašnjava se u saopštenju, dobijamo priliku da se bavimo sopstvenim društvom I rešavamo realne
probleme. Dobijamo priliku da se borimo za transformaciju nakaradnog korumpiranog sistema u sistem u kome funkcionišu institucije, u kome (samo)volja pojedinca ili interesne grupe neće moći da navlada interes građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari