Šormaz: Vučić je već dogovorio da Kosovo dobije stolicu u UN 1Foto: Miloš Tešić/ATAImages.

Sukob u Banjskoj je napravio Aleksandar Vučić, to je bila klasična akcija pritiska s ciljem da ljudi iznutra naprave bezbednosni problem i ne dozvole kosovskim specijalcima da dođu na sever Kosova, što je njihov posao u skladu sa Rezolucijom 1244, izjavio je FoNetu predsednik Skupštine pokreta Uvek za Srbiju Dragan Šormaz.

On je u serijalu razgovora Kosinus o rešavanju problema Kosova rekao da je Vučićeva namera bila da na sever Kosova uđe NATO, kako bi zatražio međunarodni protektorat i aneksiju tog dela Kosova.

Šormaz je ocenio da je Vučić umislio da je dovoljno sposoban, „a vidi se da nije, jer bi svakome iole pametnom bilo jasno da nema šanse da se takva akcija izvede, a da Kfor, posle 25 godina prisustva na Kosovu, unapred ne zna za nju“.

Za Šormaza je sporazum Beograda i Prištine realnost, zbog čega bi najbolje bilo da se napravi krajnji obavezujući sporazum između Srbije i Kosova koji bi se implementirao do kraja godine.

Kako je istakao, Srbija bi na taj način otkočila svoj put ka Evropskoj uniji (EU), „što je jedini dobar i normalan put, a sve alternative su samo katastrofa za Srbiju“.

Prema njegovom mišljenju, međunarodna konferencija, kao što je bila ona u Dejtonu, bila bi mnogo efikasnija od dijaloga, „ali je sada kasno za to“.

Već su dogovoreni implementacija sporazuma, stvaranje zajednice opština sa srpskom većinom, povratak Srba u institucije i organizovanje lokalnih izbora u četiri opštine na severu, objasnio je Šormaz.

On misli da je dijalog zapravo završen, i da predstavnike Beograda i Prištine „samo treba naterati da sednu i potpišu“.

Zamrznuti konlikt je za Šormaza najgora moguća ideja koju „guraju samo oni koje interesuju lična pozicija, politički interesi i privilegije“.

Kako je predočio, „zamrznuti konflikt predlažu kukavice, jer žele da našem potomstvu, umesto bogatije Srbije koja će konačno postati deo evroatlanstkog sveta, ostave u nasleđe da rešavaju problem za koji nisu krivi“, rekao je Šormaz.

Za njega ne postoji dilema EU ili Kosovo, jer u EU nema granica, a ima posla i razmene dobara, pameti i kulture.

Jedino Evropa nudi pravu budućnost, naglasio je Šormaz i istakao da je važno što je i EU to konačno shvatila, pa političke elite Unije više nemaju dileme „da svi treba da budemo unutra, ne samo Zapadni Balkan“.

Da li će Kosovo dobiti stolicu u Ujedinjenim nacijama odlučuju članice UN, „a mi smo odlučili da nećemo da smetamo na tom putu, i Vučić je na to pristao i to je dogovorio“, tvrdi Šormaz.

On je podsetio da, prema evropskom predlogu i njegovom aneksu, Kosovo ima pravo da se kandiduje za članstvo u svim međunarodnim institucijama, i ponovio da se Srbija obavezala da „neće smetati“.

Šormaz je naglasio da je Zajednicu srpskih opština već trebalo osnovati, jer tako piše u Briselskom sporazumu.

On je ocenio da postoji razlika u značenju između Zajednice srpskih opština i zajednice opština sa srpskom većinom, i da zbog te razlike nastaje problem.

Šormaz je ukazao da je nekadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić istog dana, kada je potpisan Briselski sporazum, „pustio buvu u medije i među narod, da mi na Kosovu dobijamo Republiku Srpsku i time je dao argument svima koji su na Kosovu protiv dogovora“.

Prema njegovom tumačenju, dogovorena je zajednica opština sa srpskom većinom, „što je deo sistema lokalne samouprave Kosova“.

On smatra da nema razloga da se organizuje referendum u vezi sa rešavanjem kosovskog problema, jer Srbija ne priznaje Kosovo.

Sporazum sa Prištinom je „klasičan međunarodni sporazum“, koji potpisuje Vlada i koji ratifikuje Skupština“, i zbog toga nema potrebe za referendumom, zaključio je Šormaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari