Pripadnica švajcarskog kontingenta Kfor: Misija na Kosovu je veoma obogaćujuće iskustvo 1foto: Tviter/Kfor/Švajcarski kontigent

Narednik Rejčel Bejeler je pripadnica švajcarskog kontingenta u mirovnoj misiji Kfor/NATO, kao zastavnik i posmatrač na Kosovu. Budući da je članica tima za vezu i praćenje (LMT) u Prizrenu, ona je u svakodnevnom kontaktu sa lokalnim stanovništvom i vlastima i tako na licu mesta ima uvid u sve što se događa.

Za portal švajcarske armije, Bejeler, koja je i budući podoficir, ispričala je šta je fasinira u vojsci i u misiji u kojoj je.

Kada sam imala 17 godina, odlučila sam da odem u vojsku. Do tada mi je cilj bio da nastavim karijeru u profesionalnoj vatrogasnoj službi i videla sam vojsku kao način da se i fizički i psihički pripremim za to, objašnjava Bejeler.

Nakon završetka regrutacije, krenula sam na obuku u junu 2020. i od samog početka vojni okvir, disciplina i red su mi doneli mnogo, pa sam odlučila da završim podoficirsku školu, nastavlja pripadnica Kfora.

Kako napominje proces selekcije je bio težak, ali dodaje da je tokom traumatičnog kovid perioda, uspela da se izdvoji od ostalih polaznika, i pređe na kurs za starije podoficire.

Tu je došla na ideju da ostane u vojsci, ubrzo je bila i predložena za to, ali istovremeno joj je sugerisano i da bi mogla da radi u mirovnoj misiji na Kosovu.

U početku nisam bila previše oduševljena idejom da šest meseci radim u stranoj zemlji, jer su mi ciljevi ove misije bili nejasni, priča pripadnica Kfora.

Međutim, nakon što sam imala priliku da razgovaram sa ljudima koji su ranije služili u ovoj misiji, shvatila sam da je to ogromno iskustvo, pa sam se prijavila za kadeta, dodaje.

Tokom školovanja u Stans-Oberdorfu, ostala sam pri odluci da služim na Kosovu, otkrila sam i da mi vojno okruženje veoma odgovara i da mi se sviđa, napominje Rejčel Bejeler.

Znanje koje sam stekala u Stans-Oberdorfu pomaže mi na sadašnjoj zastavničkoj dužnosti u Prizrenu, navodi.

Rad posmatrača je nešto sasvim novo i veliki izazov za mene, ističe dodajući da uči mnogo novih stvari koje je teraju da nadmaši sebe.

Po njenom mišljenju, služenje na Kosovu je veoma korisno iskustvo za ženu koja je odslužila vojni rok, jer se suočava sa drugačijim svetom od onoga koji postoji u policiji, i kod koleginica koje nisu služile vojni rok.

Ovo iskustvo je velika prednost za mene i nadam se da će i drugi krenuti mojim stopama, poručuje narednik Rejčel Bejeler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari