"Priština se ne meša u formiranje Nacionalnog saveta Albanaca": Ragmi Mustafa za Danas 1Foto: Privatna arhiva

„Pregovori oko novog sastava Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) vodimo vezano za novu platformu sa kojom ćemo nastupati kao predstavnici albanske nacionalne zajednice u Srbiji“, kaže za portal Danasa Ragmi Mustafa, kandidat Partije za demokratsko delovanje (PDD) za drugi mandat na funkciji predsednika ovog tela.

-Iz pregovora o novom sastavu Nacionalnog saveta Albanaca isključena je Alternativa za promene (AP) aktuelnog predsednika Opštine Preševo Šćiprima Arifija, sa kojim imamo potpuno dijametralno suprotne političke stavove – kaže Mustafa.

Na pitanje novinara Danasa koliko se vlast u Prištini meša u formiranje ovog tela albanske nacionalne manjine u Srbiji, on kaže da „nema nikakvih pritisaka i zahteva od strane bilo koga iz Prištine“.

– Mi želimo da NSA funkcioniše u skladu sa platformom ostvarivanja ljudskih prava Albanaca u oblasti kulture, obrazovanja i zapošljavanja. Moramo imati i veću koordinaciju u delovanju protiv govora mržnje i diskriminacije kojoj su izloženi Albanca – precizira aktuelni predsednik NSA, koji je na poslednjim izborima bio kandidat Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija za predsednika u novom mandatu.

"Priština se ne meša u formiranje Nacionalnog saveta Albanaca": Ragmi Mustafa za Danas 2
Ragmi Mustafa, Foto: Lična arhiva

PDD je osvojio na izborima pet od 15 mandata. Isto toliko je pripalo i alternativi za promene (AP) Šćiprima Arifija koja ne učestvuje u aktuelnim pregovorima o novom sastavu ovog tela koje predstavlja etničke Albance sa juga Srbije.

U pregovorima o novom sastavu NSA učetvuju u Demokratska partija sa dva osvojena mandata, kao i Pokret za demokratski progres (PDP) koji, takođe, ima isti broj osvojenih mandata, kao i Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe, bivšeg predsednika Opštine Preševo.

Po oceni sagovornika Danasa, postoji „bliskost da se postigne dogovor oko funkcionisanja NSA u daljim procesima ostvarivanja ljudskih prava, a protiv govora mržnje kojima su na različite načine izloženi etnički Albanci u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa“.

Za sada je neizvesno kada bi pregovori mogli da budu završeni, ali je jasno da PDD Šaipka Kamerija, koji je i narodni poslanik u Skupštini Srbije, neće odustati od mesta predsednika NSA, čiji je kandidat Ragmi Mustafa, na čije mesto pretenduje i Pokret za demokratski progres (PDP), partija koja zastupa „radikalne albanske stavove“ u aktuelnim pregovorima Beograda i Prištine.

Presudno u ovim pregovorima oko novog sastava NSA i izbora predsednika može biti i uloga Ardite Sinani, članice Kamberijeve PDD, koja je imenovana za savetnika kosovskog premijera Aljbina Kurtija vezano za aktuelnu situaciju na području Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari