Prištinska NVO: Sve učestalija saslušanja građana Kosova na prelazu Bela zemlja 1Foto: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini saopštio je danas da su saslušanja gradjana Kosova na graničnom prelazu Bela zemlja sa Srbijom sve učestalija i ocenio da se radi o „pritisku srpskih vlasti da se onemogući prolazak kroz Srbiju“.

Među onima koji su saslušani i o tome obavestili odbor je i bivši gradonačelnik Kamenice i visoki funkcioner Socijaldemokratske partije Kosova Ćendron Kastrati, koji je naveo da je na tom prelazu izveden iz autobusa kojim je putovao za Beč, gde su ga dve neuniformisane ličnosti ispitivale.

Prema njegovim rečima, ispitivan je uglavnom o njegovoj političkoj aktivnosti, njegovim poznanstvima i o političkim ličnostima Gnjilana i Kamenice, da li lično poznaje Fatmira Limaja, razlozima zbog kojih je napustio Pokret Samoopredeljenje i da li misli da se opet kandiduje za gradonačelnika Kamenice.

Na insistiranje Kastratija da se otkrije identitet onih koji su ga ispitivali, svrha pritvora i pravna zaštita koja mu je pružena preko zastupnika tokom ispitivanja, on je pušten da se vrati na Kosovo, naveli su iz odbora.

Kastrati je rekao da je ponašanje prilikom ispitivanja bilo korektno i da su tražili informacije, uglavnom političke prirode, o odredjenim osobama i odredjenim dogadjajima.

Odbor navodi da ni jednom od privedenih koji su im se javili „srpske vlasti nisu dostavile, niti pokazale odluku nadležnog suda o pritvoru i ispitivanju, iako su to zahtevali svi ispitanici“.

Navodi se i da niko od ispitanika nije upoznat sa pravima koje ima kao pritvoreno lice, što predstavlja kršenje zakona i kršenje ljudskih prava.

Prema izjavama koja su dostavljena tom odboru, srpska policija ili istražitelji tražili su informacije o kosovskim bezbednosnim institucijama, kao što su Kosovska policija, Kosovska bezbednosna snaga i Kosovska obaveštajna agencija.

„Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda osudjuje ova pritvaranja i ispitivanje građana Kosova čija je svrha da ograniče slobodu kretanja kroz pritisak koji se na njih vrši tokom intervjua, u kasnim satima i bez prisustva bilo koga ko predstavlja privedenu stranu. Ovi pritvori i razgovori, bez ikakve sumnje, predstavljaju kršenje ljudskih prava, jer čak i pritvorena lica uživaju ova prava, ali uz određena ograničenja“, ocenili su iz odbora.

Prema oceni odbora, zaustavljanja i ispitivanja su „ciljani i odabrani u skladu sa svrhom intervjua“, zbog čega su pozvali prištinske vlasti da „budu pažljivije i podignu postupanje sa ovim slučajevima na odgovarajući nivo kako se ne bi ponavljali u budućnosti“.

Ocenili su i da pritvaranje i ispitivanje gradjana Kosova od strane srpskih vlasti koristi za „zaoštravanje situacije u vreme kada je ova situacija krhka i sa mogućnošću eskalacije“.

„Garantovanje, a ne ometanje slobode kretanja deo je sporazuma postignutog izmedju Kosova i Srbije i to srpske vlasti osporavaju pritvaranjem, ispitivanjem i nerazumnim kaznama sunarodnicima koji Srbiju koriste kao tranzit“, naveli su iz prištinskog Odbora za zaštitu ljudska prava i slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari