Privatni i nenajavljen ili samo spinovan Vučićev put u Hrvatsku 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Dok Srbija i Hrvatska razmenjuju oštre diplomatske posete zbog zabrane tamošnjih vlasti da predsednik Srbije Aleksandar Vučić poseti Jasenovac, domaća kritička javnost pita se da li je predsednik Srbije uopšte i ispoštovao diplomatske procedure i najavio svoju posetu, ili je sve samo „spin“, „skretanje pažnje javnosti“ sa drugih gorućih pitanja i uobičajeno zaoštravanje odnosa pred godišnjicu „Oluje“, kako ukazuju predstavnici parlamentarne opozicije za Danas.

Domaća, a i šira regionalna javnost, u istom danu saznala je i da predsednik Srbije namerava da „privatno“ poseti logor „Jasenovac“, kao i da mu ta poseta neće biti dozvoljena. I sve to saznalo se iz razmena diplomatskih nota, koje su i dostavljene medijima te se u celosti mogu pročititati, između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske.

Predsednik Srbije nameravao je „samo da položi cveće i zapali sveću na svetom mestu na kome su ubijene stotine hiljada Srba“, kako je istakao šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

Ali hrvatskim vlastima „privatna“ poseta predsednika Srbije, bila je neprihvatljiva jer, „hrvatska strana nije službenim putem informirana“ o tome, kako se navodilo u njihovom dopisu.

Inače, uobičajen je deo diplomatskih protokola da se posete visokih državnih zvaničnika najavljuju, posebno zato što druga država mora da garantuje za njihovu bezbednost, što ukazuju i sagovornici Danasa iz različitih opozicionih grupa u Narodnoj skupštini.

Biljana Đorđević, narodna poslanica ispred koalicije Moramo, kaže da, čak i da jeste došlo do nekog nesporazuma, apsolutno bi bilo moguće da se situacija reši boljom komunikacijom i razjašnjenjem, bez curenja informacija u medije, ali da su odnosi dve zemlje dobri. Jer, kako dodaje ona, predsedniku Srbiju mora biti dopušteno da poseti Jasenovac.

Ipak, njen utisak je da je „predsednik Vučić isuviše dugo na poziciji predsednika Srbije da ne bi znao da je potrebno da svoju posetu najavi hrvatskoj vladi, ako ništa drugo zato što postoje bezbednosni protokoli za takve posete, čak i ukoliko su one privatnog karaktera“.

Stvaran razlog ovako oštrih poruka Đorđević pronalazi u zatezanju odnosa pred godišnjicu akcije „Oluja“, ali i potencijalnom skretanju pažnje sa nekih drugih pitanja.

„Deluje mi da ovakva komunikacija ima za cilj da odnose dodatno zaoštri kako to obično biva u letnjem periodu pred godišnjicu Oluje u čemu nijedna strana nije nevina. Da li je incident namerno izazvan da skrene pažnju sa nečeg drugog, biće jasnije ovih dana“, navela je Đorđević.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke i bivši ambasador Srbije u Podgorici, ima i odgovor sa čega se to skreće pažnja – avion koji se srušio u Grčkoj, afera Jovanjica, teška ekonomska situacija…

„Sramotna je predstava koja se pravi oko navodnog Vučićevog pokušaja ulaska u Hrvatsku. To je spin da se skrene pažnja sa aviona koji se srušio u Grčkoj, afere Jovanjica, teške ekonomske i socijalne situacije. Jasno je da visoki državni funkcioneri ne mogu tek tako, nenajavljeno da prelaze granicu, jer je država u koju ulaze odgovorna za njihovu bezbednost. Ono što je najmučnije u svemu jeste to da se u dnevno-političke svrhe i spinovanje javnosti koriste jasenovačke žrtve“, naglasio je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari