Selaković: Srbija šokirana anticivilzacijskom merom Hrvatske da zabrani Vučiću posetu Jasenovcu 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije šokirano je protivpravnom antievropskom i anticivilizacijskom notom Hrvatske kojom se, na osnovu arbitrarno iskazane volje, grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsednika Srbije u Jasenovac na mesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske romske i drugih nacionalnosti, saopštio je Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije na vanrednoj konferenciji za medije.

Selaković se javnosti obratio čitajući notu Ministarstva vanjskih i evropskih poslova republike Hrvatske kojom su vlasti te države obavestile Srbiju da poseta predsednika Aleksandra Vučića Jasenovcu neće biti dozvoljena jer nije najavljena uobičajenim protokolom.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije na ovo je pokušao da odgovori slanjem diplomatske note Hrvatskoj, kako je rekao Selaković, ali hrvatske diplomate nisu želele ni da prime taj odgovor.

Zbog toga je ministar pročitao deo odgovora hrvatskim vlastima, u kome se između ostalog navodi da je jedina „namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila samo da položi cveće i zapali sveću na svetom mestu na kome su ubijene stotine hiljada Srba“, kako je istakao on.

„Povodom navoda iz pomenute note Ministarstva vanjskih polsova Hrvatske da je poseta neprihvatljiva jer, citiram, hrvatska strana nije službenim putem informirana, kraj citata, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obaveštava da je predsednik Vučić zainteresovan da učini službenu posetu spomen području Jasenovac u bilo kom terminu u periodu do 17. septembra 2022. godine“, naveo je Selaković.

On je dalje naveo da Srbija, „u dubokom uverenju da Hrvatska, kao i Srbija, najsnažnije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina“ počinjenih od strane NDH koji su kulminirali u Jasenovcu, „očekuje omogućavanje neometane posete predsednika Srbije ovom svetom mestu i u tom smislu od Hrvatske očekuje odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane zvaničnike, uključujući i sve potrebne bezbednosne aspekte“, naveo je Selaković.

On je dodao da je u prethodnih godinu dana zabeleženo preko 700 ulazaka hrvatskih diplomata i zvaničnika u Srbiju bez prethodne najave, navodeći pojedinačna imena hrvatskih funkcionera i tačne datume njihovih ulazaka u Srbiju, dodajući da Srbija zadržava pravo da uzvrtati istom merom.

On je dodao da je ovo više od skandaloznog, „zastrašujuća odluka jedne države, nešto nečuveno“ i naveo da će Srbija odlučivati o kontramerama.

On je naglasio i da će Vučić sutra izneti više detalja o kojima javnost treba da bude upoznata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari