Stav norveškog ambasadora na Kosovu Sverea Johana Kvalea da bi bivšeg komandanta OVK-a Ramuša Haradinaja trebalo pustiti na slobodu do suđenja nije stav Norveške, istakla je ambasada Norveške u Holandiji u pismu upućenom Haškom sudu.


U pismu je ukazano da je ambasador Kvale poslao privatno pismo Haradinajevom advokatu Rodniju Diksonu, 27. jula ove godine, u kome je izneo svoj lični stav da bi Haradinaja trebalo pustiti privremeno na slobodu do početka procesa, koji će biti ponovljen po šest od 37 tačaka optužnice.

„Vlada Kraljevine Norveške želi da naglasi da privatna zapažanja ambasadora Sverea Johana Kvalea ne predstavljaju ni na koji način stav vlade Kraljevine Norveške povodom tog slučaja“, istaknuto je u pismu.

Haradinaj je u prvostepenom procesu pred Tribunalom u aprilu 2008. godine oslobođen optužbi za zločine na Kosovu 1998. godine. Žalbeno veće Tribunala je, međutim, 21. jula ove godine naložilo da se suđenje ponovi po šest od prvobitnih 37 tačaka optužnice, koje se odnose na zločine nad pritvorenicima u logoru OVK u selu Jablanica, kod Dečana, od marta do septembra 1998. godine. Haradinaj je uhapšen 20. jula i prebačen u Hag. Prvostepeno sudsko veće je, izričući oslobađajuću presudu bivšem lideru OVK usled nedostatka dokaza, ukazalo na to da je bilo zastrašivanja i uznemiravanja svedoka. Žalbeno veće je ocenilo da prvostepeni proces nije bio pravičan, jer nisu saslušana dva ključna svedoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari