Prosta matematika govori da lideru SNS Aleksandru Vučiću za formiranje nove vlade nisu neophodni ni SPS ni NDS, ni Ivica Dačić ni Boris Tadić, ali izgleda da su mu za nešto potrebni. Politički analitičari su podeljeni u mišljenjima ko bi Vučiću mogao više da znači – Dačić ili Tadić.

Kako kažu, lider SPS bio bi dobrodošao zbog pregovora sa Prištinom, dok bi prvi čovek NDS doprineo kadrovima koje ima, ali u spoljnim poslovima.

Dejan Vuk Stanković smatra da je predsednik SPS politički potrebniji budućem premijeru zbog dijaloga u Briselu. „Dačić je pokazao sposobnost da pregovara i sa Albancima i sa predstavnicima EU. Ujedno, imaće i ulogu da neutralizuje neprijatnu situaciju koja će nastati kod biračkog tela nakon konačnog rešenja o Kosovu“, objašnjava Stanković za Danas.

Kada je reč o Tadiću, prema njegovim rečima, nema razloga zašto bi on bio potreban naprednjacima u vladi, „osim u slučaju traganja za širim političkim konsenzusom, za promenu Ustava ili zbog angažovanja Tadićevih kadrova“.

Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić drugačijeg je mišljenja. Iako kaže da je trenutno teško bilo šta reći o izgledu buduće vlade, jer su pregovori u toku, on smatra da je Tadić potrebniji Vučiću nego što je Dačić.

„Boris Tadić je potreban u Ministarstvu spoljnih poslova, jer ima dobre veze i kontakte u međunarodnoj zajednici, prepoznatljiv je i samim tim mogao bi da uradi dobar posao“, ocenjuje Nikolić za Danas. Za Dačića kaže da ne zna za šta bi mogao biti potreban u vlasti, ali da sigurno neće ponovo dobiti MUP.

Programski direktor CeSID Đorđe Vuković ističe za Danas da naprednjacima niko nije potreban za formiranje vlasti, ali da je očigledno da Vučić ima viziju da uključi više političkih opcija u vlast, ali da nije siguran koliko će to biti uspešno na duže staze. „Ovde više nije reč o političkoj, već o ličnoj kalkulaciji“, naglašava Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari