Problemi u jugoistočnoj Evropi o kojima EU ne sme više da ćuti

Ostavite komentar


  1. Egoisti ili ne, dejtonski frankenstajnski projekat muslimanske BiH se raspada. To je u istoj meri jasno muslimanskim Bosancima koliko i Srbima i Hrvatima. Umesto prilagodjavanju situaciji i politicko-pravnom debaklu dejtonske Bosne, Brisel i Vasington i dalje zive u 1995oj, …

  2. Kome je ta EU ustvari pomogla?Ni svojim siromasnim clanicama,a kamo li Balkanu i svim tim drzavicama na njemu.Nemojmo se zavaravati,mi svi na tom podrucju samo puke kolonije,koje se muzu dok mogu da se izmuzu.Use i u svoje kljuse,ali bez politicara,koji rade za EU.

  3. Gospodin Svarc je u pravu sto se tice problema u jugoistocnoj Evropi ali sto se tice Srbije i Vucica tu je g. Svarc totalno neinformisan ili ne govori istinu.
    Vucicu uopste nije cilj ulazak Srbije u EU.
    Njegov glavni prioritet
    je opstanak na vlasti a
    to je naravno uslovljeno priznanjem Kosova.
    I to ne bi bio problem da je on u stanju da pregovorima Srbi koji zive na Kosovu dobiju status i prava kakva zasluzuju (ne na stetu Albanaca) i da Srbija dobije materijalnu nadoknadu za ono sto je ulozila na Kosovu.
    Demagog i izdsjnik nacionalnoh interesa Vucic to nije u stanju zbog toga i mora da ode sa vlasti a ne da ga EU podrzava na stetu srbskog naroda i Srbije!

  4. Svaki pošten i pravičan političar iz EU zna da se rešenje srpskog i kosovskog pitanja mora rešiti uz poštovanje principa SAMOOPREDELENjA i RECIPROCITETA:
    Naime, Srba na Balkanu ima 8 miliona (6,1 u Srbiji; 1,1 u Srpskoj; ostalo u susednim republikama i pokrajinama).
    Da bi se napravila REALNA Srbija po uzoru na evropske nacionalne države (u kojima živi 2 miliona Srba kao dijaspora), neophodno je da u sastav države Srbije uđe Srpska i sever Kosova,
    a da 700.000 Srba u susednim državama dobiju najveća prava kao nacionalne manjine u EU (ZSO, autonomija,..), kao i zaštitu srpskih pravoslavnih svetinja !

    1. Slažem se i nije mi jasno zašto se to ne realizuje , kao ni zašto se ne donesu efikasne mere za bolji život građana Srbije :
      1. povećanje minimalne plate i penzije za 5.000 dinara;
      2. skraćenje radnog vremena na 7 sati dnevno (35 nedeljno), a da se prekovremeni rad plaća uvećano 50% (a 100% preko 30 sati mesečno);
      3. uvesti progresivnu poreznu stopu za sve preko tri prosečne plate, vrednosti imovine;
      4. uvesti neposredne izbore za sve skupštine;
      5. izvršiti regionalizaciju Srbije na 4 ravnopravne pokrajine, bez autonomije u državnim pitanjima;
      6. formirati mistarstvo za investicije dijspore…

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.