Proevropska opozicija najavila prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije : Vučić sa pozicije šefa države pokušava da podigne rejting SNS 1Foto: printscreen / TV Happy

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još nije raspisao parlamentarne izbore, ali je već uveliko sam u izbornoj kampanji kako bi podigao izborni rejting Srpske napredne stranke, čiji je, kako sam kaže, samo običan član.

Predsednik obećava veće plate i penzije, studenske kartice, socijalna davanja, nove infrastrukturne objekte, sve u svemu bolji život samo ako SNS ostane na vlasti. Zbog toga što sa pozicije šefa države vodi partijsku kampanju predstavnici izborne liste „Srbija protiv nasilja“ podneće prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije protiv njega.

Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka kaže za Danas da će na sastanku opozicije u sredu biti govora o svim ovim kršenjima predizbornih procedura i zakonskih normi od strane Aleksandra Vučića.

Na pitanje da li se zakasnilo sa prijavom, obzirom da je Vučić duboko zagazio u kampanju, Nestorvićeva odgovara da izbori još nisu raspisani a najavljena prijava bi se odnosila na izborne zakone.

Tatjana Manojlović, poslanica i potpredsednica Demokratske stranke pojašnjava da će opozicija podneti prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije da preispitaju i odreaguju na sva prekoračenja ovlašćenja predsednika države i najavu da će i sve izborne liste vladajuće stranke, na predstojećim izborima, nositi njegovo ime.

Na osnovu preporuka raznih organizacija koje se bave posmatranjem izbora Demokratska stranka je već uočila brojne nepravilnosti koje spadaju u narušavanje izbornog procesa neposredno pred raspisivanje izbora.

„Vučić je odavno zgazio i Ustav i zakone, ponaša se kao samoproglašeni faraon, vlastodržac koji se o svemu pita, sam postavlja pitanja, odgovara, odlučuje, šetka se od televizije do televizije, nosa nekakvu „pametnu“ kinesku tablu, piše, briše, svađa se sada i sa kamermanima u studiju, podmićuje penzionere i šalje im pisma, zloupotrebljava sve osetljive kategorije stanovništva“ , navodi potpredsednica DS.

Dodaje da je na poslednjoj sednici republičkog parlamneta moglo da se čuje iz naprednjačkih redova da bi svako obraćanje trebalo započeti sa „Hvala, Vučiću“, kao slavski ručak sa „Očenaš“. To, kako kaže, ne iznenađuje jer su ranije već izlazili sa predlogom da bude i doživotni predsednik Srbije.

„Jer, on je gospodar naših života, donosilac svih važnih odluka, procena, Supermen koji bdi nad Srbijom. A, ustavna ovlašćenja mu daju mnogo manje manevarskog prostora od toga. I tome će doći kraj, vrlo brzo, voljom građana zaustaviće se svevlašće. U međuvremenu, neka se Agencija za borbu protiv korupcije pozabavi ovim i pokaže da ima kapacitet da se odupre faraonovoj samovolji“ , kaže Manojlovićeva.

A da li će se Agencija pozabaviti prijavom protiv predsednika države ostaje da se vidi, obzirom da ni do sada nije reagoala, upkos tome što se predsednik Vučić istovetno ponašao i tokom prethodnih kampanja, kada je kršeći mnoge zakone, vodio funkcionersku kampanju.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta smatra da je proevropska opozicija u pravu kada tvrdi da Vučić krši izborne procedure, ali i podseća da je upravo građanska opozucija tražila izbore i tim zahtevom zamenila sve ono što su bili zahtevi građama.

„Iako su ove primedbe opravdane, plašim se da su zakasnele jer su već pristali da na izbore idu u ritmu koji odgovara vlasti i pod njihovim pravilima. A poseban paradoks je da je Vučić od EU danas praktično dobio blanko čestitku za izbore, slično kao kada su 2012. Tomi tri sata pre zatvaranja birališta čestitali pobedu. Sada su malo požurili pa su to uradili i pre raspisivanja izbora“, navodi Parović.

.

Na pitanje kakvu reakciju nadležnih organa očekuju, sagovornici Danasa odgovaraju da znaju u kakvoj zemlji živimo i koliko su nezavisne institucije urušene. Zato, kako kažu, nema prevelikih očekivanja od nezavisnih regulatornih tela koja treba da se bave onim što predstavlja njihov posao.

„Agencija za borbu protiv korupcije nije se oglasila ni povodom mnogo težih zloupotreba na političkoj sceni Srbije. Da li je iko reagovao na navode bivše funkcionerke SNS Zorane Mihajović da je ta stranka postala džuboks za bogaćenje i bahaćenje pojedinaca iz redova naprednjaka. Mi ćemo uraditi naš posao, obratićemo se institucijama i neka to ostane zabeleženo kao trag i podsećanje kako je neko reagovao ili nije reagovao na našu prijavu, a onda je na njima da sutra objasne zašto nisu radili posao za koji su izabrani“, zaključuje Srđan Milivojević , poslanik Demokratske stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari