Profesor Čedomir Čupić na protestu "Srbija protiv nasilja" u NS: Nema izbora sa trovačnicama Pinkom i Hepijem, od svih zateva Vučića taj najviše boli 1Foto: A. Latas

Petar Holik iz Sodroš survajver kampa rekao je da smo došli dotle da je zločin moguć pa čak i da dete ubije svoje vršnjake. Nakon čega je zamolio da se minutom ćutanja oda pošta Petru koji je deveta žrtva masovnog ubistva.

– Svi osećamo i znamo da posle ovih ubistava nismo isto. Zbog Petra i drugih nema nazad. SNS je ukinula dijalog, satanizovala opoziciju i svakog čoveka koji nije hteo da im se povinuje. Podržaćemo sve hrabre ljude u Novom Sadu koji se bore protiv ove vlasti. Svedoci smo da se u NS u Vojvodini godinama događa nasilje u režiji SNS. Znamo da imaju svoje batinaše sa kojima se obračunavaju sa ljudima. Uteruju strah na izborima, kao i protestima. Takvo. Nasilju stati na put jedini je izlaz iz krize, rekao je Holik.

Profesor Čedomir Čupić rekao je da nas dugi niz godina pritiska otrovna stvarnost.

– Na našim životima treniraju se pakosti i lukavstva. Okruženi smo terorom i nasiljem. Umesto da nas maj osvežava unosi rafost i veselost on nam je otpočeo sa tugom i žalosti. Pucnji u decu i mlade. Naša prolećna tragedija je ovdašnja i nebeska. Opomena na koja je stigla na monstruozan način njih ne opominje. To govori sa kakvin prirodama mi klimamo posla, narcisiodnim, besprizornim i kalkilantskim. Sadašnja vlast preko različitih nasilnih činova nas je slomila i pretvorila u ravnodušne i nemoćnje ljude, rekao je Čupić.

Kako je naveo ova tragedija nije slučajna ni proizvod pojedinačnov akta. Ona potpirivana, od ulice do vlasti.

– Mesto da skupstina bude uzorno mesto, gde se borojnim argumentima debatuje, to je postalo mučilište. Žao mi je dela pristojne opozicije. Gde god se okrenemo sačeka nas nasilje. Takvi su surovi i brutalni ljudi, pred nama se odvija drama gde se nasilje odgovara nasilje, što nije normalno, jer onda je samo nasilnicima dozvoljeno da žive. Nema malog i velikog nasilja. Svako nasilje je isto. Ne budemo li se oduprli nasilju jedan po iedan ćemo nestati. Ali ne može to uraditi pojedinac, moramo to zajedno, rekao je profesor.

Prema njegovim rečima protesti protiv nasilja imaju plemenite namere, strahovi ravnodušnost i nemoć su antidruštveni principi koji odgovaraju samo tiranima u našem slučaju Aleksandru Vučiću i njegovim uzurpatorima.

– Ko god ispostavlja nove zahteve pomaže Vučiću da se izvuče iz ovog čega je glavni inspirator. Treba insistirati da se građanski zahtevi ispune, a onda dogovore posteno izbori. Nema izbora bez uslova. Nema izbora sa Pinkom i Hepijem, tim trovačnicama. Od svih zahteva, ovaj Vučića najviše boli. Počeli su nasrtaji na učesnike protesta, poput progona profesorice Senke Jankov i bušenja guma na automobilu aktiviste Branislava Gute Grubačkog. Novi sad je velika kulturna činjenica ovih prostora, ovog prostora i ove zemlje i on ne sme da ćuti. Ne treba odbacivati očajnike i nesretnike, nisu ljudi krezubavi zato što hoćve, nego su u nemaštini, kaže Čupić.

Sve informacije o protestu pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari