Profesor Ljatifi: Na Kosovu vlada korupcija kao u Avganistanu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Profesor Univerziteta u Prištini Bljerim Ljatifi izjavio je danas da je najveći saveznik talibana u osvajanju vlasti u Avganistanu bila ogromna korupcija u institucijama ove države i upoređujući to stanje sa onim na Kosovu.

Ljatifi je rekao da opravdava povlačenje američkih vojnih snaga iz Avganistana, preneo je portal Kosovoonline.

„Najveći saveznik talibana bila je sve veća korupcija avganistanskih institucija. Na Kosovu važi isto pravilo. Najveći saveznik Srbije je mentalitet korupcije, iznude i plemena u institucijama države Kosovo“, tvrdi Ljatifi i dodaje da Srbija nastavlja da ulaže u pokušaj rušenja države Kosovo.

On je dodao da povlačenje Amerikanaca iz Avganistana i njegovo brzo i lako ponovno zauzimanje od strane talibana naglašava ključnu činjenicu, a to je neuspeh Avganistana da postane moderna i pravna država.

„Milijarde dolara ulaganja u svim oblastima nisu imale efekta usled nedostatka volje za napredovanje i zbog sistematske korupcije lokalnih vladajućih elita. I kao što je uobičajeno u prošlosti, istorija se uvek vraća kada planovi za budućnost propadnu“, naveo je Ljatifi.

Kako je rekao, 20 godina se ignoriše lekcija, a Srbija nastavlja da ulaže u neuspele strategije izgradnje države na Kosovu, jer zna, da samo ako ne uspe izgradnja države, može da se vrati na Kosovo.

„Amerikanci vas štite od spoljne agresije, ali kada odlučite da izvršite samoubistvo vlastitim rukama, ni Amerika, ni bilo ko drugi, vas ne može spasiti“, zaključio je Ljatifi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari