Profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiu: Ako novi gradonačelnici ne polože zakletvu za 30 dana, ponavljanje izbora 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Vanredni izbori održani u nedelju na severu Kosova možda neće pružiti dugoročno političko rešenje za upravljanje u četiri opštine, a profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiu kaže za Gazetu blic da postoji rizik da će izbori biti ponovljeni, ukoliko u roku od 30 dana novi gradonačelnici ne polože zakletvu, prenosi Kosovo online. 

„Ukoliko se u roku od mesec dana ne sprovedu procedure polaganja zakletve, može doći do ponavljanja izbora u četiri opštine, ako se nastave opstrukcije od strane Srpske liste i Beograda“, naveo je Baraljiu.

On je rekao da će prepreke za upravljanje u ovim opštinama biti velike, uključujući i zapošljavanje direktora, zbog, kako tvrdi, velikog pritiska koji se vrši na Srbe.

„Možda postoje i druge prepreke u izvršavanju zadataka. U Severnoj Mitrovici već ima 16 upražnjenih direktorskih mesta na koje su Srbi dali ostavke i sada će biti potrebni konkursi. Dakle, postoji problem u vezi sa nedostatkom kadrova, ali i strah od paralelnih struktura i ucena Srpske liste“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari