Profesori prava saglasni – Vučić krši Ustav, Toma Fila to drugačije vidi 1Foto: N1/Screenshot

Profesori prava Vesna Rakić Vodinelić i Miodrag Jovanović saglasni su da predsednik Srbije Aleksandar Vučić krši Ustav, prekoračujući svoja ovlašćenja. U emisiji „(Re)konstrukcija“ advokat i poslanik Toma Fila ne vidi u postupcima predsednika kršenje Ustava i to je za njega nova normalnost „da se ljudi mešaju u sve i svašta“.

Advokat Vladimir Todorić kaže da je na delu potpuno poništavanje institucija. Profesor FON-a Vladimir Obradović, komentarišući ispunjavanje želja građanima na poziv predsednika, kaže da je to rijaliti, a da je Vučić podigao građenje kulta ličnosti u nedostižne visine, prenosi N1.

Kako je moguće da je „najbolji student Pravnog fakulteta“ zaboravio odredbe Ustava Republike Srbije? Da li će sutra, kao košarkaški trener, učiti decu da je u toj igri baš sve dozvoljeno? Koliko se sada zaigrao svojim ovlašćenjima i gde nas to tačno vodi?

Poziv za emisiju je, podsetimo, prvo upućen presedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović kaže da je na pitanje da li predsednik Srbije krši Ustav i svoja ovlašćenja lako odgovoriti.

„Ja sam praktikovao i još uvek to činim, da sa studentima vežbam iz ovih loših primera iz svakodnevnog života. Dao sam vežbu studentima prve godine da prepoznaju slučajeve nedozovljenih pritisaka na pravosuđe i identifikovali su ne mali broj takvih slučajeva iz medija i nažalost tu je praktično ključni akter, po pravilu, bio predsednik države… Mislim da je i sam predsednik Srbije svestan da na svakodnevnoj osnovi izlazi iz vlastitih ustavnih ovlašćenja“, kaže. Uglavnom radi ono što su poslovi Vlade, dodaje.

Profesorka Pravnog fakulteta u penziji Vesna Rakić Vodinelić, koja je predavala Vučiću, kaže da je – koliko zna – uredno dolazio na ispite.

„Ali nismo imali prilike da ga vidimo u direktnom sučeljavanju od kad je postao predsednik Republike, ali i ranije“, kaže profesorka, ocenjujući da predsednik više voli da razgovara u dvoje i sa svojim istomišljenicima. Navodi da je kod nje dobio „10 bez koske“… „A šta je od tada uradio sa pravnom karijerom – ne znam, nema tragova o njegovoj pravnoj karijeri“, naglašava.

Smatra da je predsednik više puta prekršio Ustav, jer je prekoračio svoja ovlašćenja ali i ulazio u ovlašćenja Vlade.

Rakić Vodinelić ocenjuje da se Vučić upliće u ono što je ekskluzivna nadležnost pravosuđa – bilo sudstva ili tužilaštva. Još dok je bio prvi potpredsednik Vlade na tome je stekao neverovatnu popularnost, kaže profesorka podsećajući na slučaj Mišković.

„On je bio taj koji je objavio da je (Mišković) u pritvoru, za koje krivično delo treba da odgovara, iako nije za to bio ovlašćen – nikad nije bio član pravosuđa niti je obavljao pravosudnu vlast. Kada je postao predsednik države – on permanentno na različite načine krši Ustav i naročito voli da se meša u ovlašćenja sudske vlasti i javnih tužilaca“, kaže.

Kaže da predsednik svaki put kad se pojavi, gotovo svakodnevno, izlazi iz svojih ovlašćenja.

„Ima drastičnih stvari, svi smo čuli za slučaj Stanike Gligorijević – on je javno, pred celokupnom publikom, izjavio da je video taj video, poslednjih minuta života Stanike Gligorijević, da je on grozan i užasan, da niko ne treba da ga vidi, ali da je spreman da ga stavi na raspolaganje nadležnim organima i rodbini, a to nije uradio. Kad je bio upitan gde je taj snimak i zašto ga nije dao sudu – on je rekao da to više nije u njegovom posedu“, podsetila je. Sud je, podsećamo, doneo presude bez dela snimka.

„Prikrivanje dokaza i otežavanje dokazivanja bi imalo elemente krivičnog dela ako bi se pokazala namera da se opstruiše sudski postupak. Nisu svi zahvati njegovi u pravosuđe jednake težine, ali ovaj jeste velike težine“, istakla je.

Ona je podsetila kad je Vučić mahao papirima BIA koji su nosili oznaku službene tajne i govorio šta se u tim papirima nalazi. Kad je upitan da li je sa tih papira skinuta oznaka da je službena tajna u pitanju, on je rekao da jeste tog dana, baš pre nego što je ujutro izašao da objasni o čemu se radi, podsetila je.

Fila smatra da u nastupima predsednika nema kršenja Ustava. Navodi da su danas političari „malo moderniji“.

„Pogledajte (Donalda) Trampa, (Emanuela) Makrona, svakog drugog – svi se mešaju u pravosuđe, mašu raznoraznim papirima. Radi ono isto što rade i drugi“, smatra on. Na pitanje da li je, na primer, Vučić trebalo da vidi ta dva minuta (u vezi sa smrću Stanike Gligorijević) i uopšte snimak bezbednosne kamere, Fila kaže – verovatno je u pitanju radoznalost. Gde vidite vi ta dva minuta u njegovom govoru, zlonamerni ste, kaže Fila, tvrdeći da je sud video snimak koji je video i Vučić.

Upitan po kom osnovu može da vidi predsednik, a ne porodica, advokat ili sudija, on kaže – odakle znate da postoji nešto što je on video, a nije videla porodica, na šta je novinarka N1 odgovorila da ga je lično pitala zašto to nije predao sudu, da je odgovorio – niko mi nije tražio.

Rakić Vodinelić kaže da nijedan šef države ne sme da se upliće u sudska ovlašćenja. Poligraf nije dokazno sredstvo, ali Vučić nam je rekao i da je Milan Radoičić prošao poligraf i da nije ubio Olivera Ivanovića i to je bilo pre nego što je tužilac na Kosovu odustao od optužnice, podsetila je profesorka i na taj slučaj.

„To nisu moderni političari, to su populistički političari i to je to neprestano zaklanjenje za voljom naroda, kao da Ustav ničemu ne služi, kao da Ustav upravo ne postoji da zauzdava istu tu političku većinu i da uspostavlja kontrolu šta će nosioci vlasti u državi raditi“, naveo je prof. Jovanović.

Objasnio je i zašto se Ustava treba držati: „On poslednja brana jednoj potpuno razobručenoj vlasti, koja očigledno, na svakom koraku, pokazuje da jedino što je interesuje jeste da se zaklanja iza volje građana. Ta volja je neka četvrtina populacije Srbije, to je otprilike brojčano stanje trenutno… Kažem, to ni na koji način ne može biti kriterijum za ove priče. Ako Ustav jasno i glasno kaže šta su nadležnosti svake od grana vlasti, i ako zabranjuje bilo kakav uticaj drugih nosilaca vlasti na rad pravosudnih organa – pa ne može radoznalost prvog čoveka države da bude opravdanje za to što se on upliće u policijske, istražne, tužilačke i sudske radnje“, naglasio je profesor Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari