IZBORI - GLASANJE - NOVI SADfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Demokratska stranka podržala je danas zahteve potpisnika inicijative ProGlas u vezi minimalnih uslova za održavanje novih izbora u Srbiji.

DS je u saopštenju pozvala sve ;političke aktere da „sa posebnom pažnjom razmotre predloge inicijative ProGlas, u vezi sa minimumom izbornih uslova koji se moraju ispuniti, kako bi uopšte imalo smisla učestvovati u nekom narednom izbornom procesu“.“Pozdravljamo angažman intelektulaca i javnih ličnosti okupljenih u ovu društveno odgovornu inicijativu i čvrsto verujemo da samo zajedničkim delovanjem možemo uspostaviti demokratski poredak u Srbiji, kao preduslov uređene države i normalnog života“, navele su demokrate.

Ta stranka je podržala stav potpisnika ProGlasa da ;nema više izbora u Srbiji ukoliko ne budu procesuirani „vinovnici najveće izborne krađe ikad viđene u Evropi“.

„Pokušaji da se kroz dijalog sa predstavnicima režima, uz posredstvo predstavnika EU, dođe do minimalnih uslova za održavanje izbora pokazali su se kao neuspešni. Zbog toga rešenja treba tražiti na drugi način, a kao najdelotvorniji nameće se oročena tehnička vlada koja bi bila dužna da garantuje legitiman izborni proces“, navodi se u saopštenju DS.

Potpisnici inicijative ;ProGlas ;predstavili su ranije danas „minimalne“ uslove za održavanje novih izbora i „izlazak iz duboke političke krize“ koji između ostalog, podrazumevaju reviziju i sastavljanje tačnog biračkog spiska i obezbeđivanje medijskog pluralizma prevashodno na Javnom servisu i „neselektivne“ pravne i političke odgovornosti za „izborni inženjering“ 17. decembra.

Među uslovima koje su potpisnici Proglasa simbolično predstavili na Dan državnosti Srbije – Sretenje, su i održavanje svih preostalih lokalnih izbora u isto vreme, zatim da u svakom narednom ;izbornom ciklusu podrška kandidaturi u vidu potpisa građana mora biti javnobeležnički, odnosno sudski overena kao i da nazivi izbornih lista ne smeju sadržati imena onih lica koji nisu kandidati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari