ProGlas tribinom u Nišu kreće u ohrabrivanje studenata za studentske izbore 1Foto: N1

Inicijativa ProGlas je večeras u Nišu priredila prvu u najavljenom nizu tribina „Čuje li se glas studenata na fakultetima?“ kojima namerava da studente podstakne i ohrabri da izađu na izbore za studentske parlamente.

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Beogradu Filip Ejdus je večeras u Nišu najavio da će ProGlas narednih dana prireditu nekoliko tribina u Beogradu i Novom Sadu.

Podsetio je da se ProGlas posle decembarskih izbora usmerio ka borbi za slobodne i poštene izbore i da u tom okviru zainteresuje i ohrabri studente da izađu na svoje izbore za studentske parlamente početkom aprila.

Ejdus je podsetio da je ProGlas potpisalo 200.000 ljudi, od kojih su 10.000 studenti.

Rekao je da su u ProGlasu „posle razotkrivanja“ veza studentskih i nekih nevladinih organizacija koje su, kako je kazao, učestvovale u kupovini glasova za decembarske izbore u Srbiji, shvatili da je „ulog mnogo veći nego što su mislili“ jer, pored ostalog, studenti imaju 20 odsto glasova u naučno-nastavnim većima, biraju dekane, usvajaju finansijske planove…

Kazao je da na FPN u Beogradu jedna lista koja je učestvovala sama na prethodnim izborima i uzela sva mesta u studentskom parlamentu, kao monopolista „stoji na vratima i ne dopušta nikom drugom da se uopšte kandiduje na izborima“ za taj parlament, a tako je i na ostalim fakultetima beogradskog Univerziteta.

Pošto je odziv na izborima za studentski par lament bio osvega 10 odsto, „rešili smo da tu ‘upalimo svetlo’ i pozovemo studente da za početak izađu na izbore“ – kazao je Ejdus i istakao da će veća izlaznost značiti da će legitimitet studentskih parlamenata biti manje upitan.

Student FPN u Beogradu Pavle Cicvarić je rekao na tribini u Nišu da na tom fakultetu političkoj organizaciji „Demos“ nije dozvoljeno da se registruje i učestvuje na predstojećim izborima za studentski parlament.

Povodom toga što su na prethodnim izborima za studentski parlament imali samo jednu listu, kazao je da postoji „jedna elita“ – „oligarhija studenata koji drže monopol nad izbornim sistemom“.

„Njima je mnogo stalo da zapravo ne postoji konkurencija. Mi na mikro-nivou ne možemo da sprovedemo to što bi trebalo da se praktikuje u državi“, ukazao je Cicvarić.

Po njegovom mišljenju, zbivanja na fakultetima i način rada studentskih parlamenata i Univerziteta u Beogradu treba posmatrati kroz okvire trenutne vlasti, ali na mikro-nivou.

„Oni žele što više apstinenata, žele da što manje studenata izađe na izbore i žele da ljudima ‘ogade’ same izbore, da ljudi ne žele da se ‘valjaju u blatu’, iako verujem da to nije blato već studentska borba“ – naglasio je Cicvarić.

Student Pravnog fakulteta u Nišu Dimitrije Dimić je rekao da se informacije o izborima za studentski parlament drže u tajnosti „da bi ‘elita’ studenata ostala ‘elita’, naravno poslušna režimu“.

Profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu Tatjana Stefanović Stanojević je rekla da su izbori za studentske parlamente „ozbiljna igra“ i da to već dugo traje.

Uloga profesora, navela je, „jeste da – kako bi rekao naš kolega iz Hrvatske – ne samo da studente ‘informiramo’ već i da ih formiramo“ jer je važno da studenti imaju stav povodom svih društvenih zbivanja pošto su oni intelektualna budućnost Srbije.

Stefanović Stanojević je dodala da profesori moraju da svojim primerom pokažu studentima kako da iskažu stav i da budu dvoljno glasni, a „ukoliko se dovoljno ne čuje njihov glas, odgovornost je i naša“.

„Ukoliko nas ‘skuvaju’ u onom čuvenom eksperimentu s kuvanjem žabe, neće ni oni (studenti) ‘iskočiti iz te vode’ – i oni će ‘ostati u vodi’ “ koja ključa – zaključila je Stefanović Stanojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari