Priveden pa pušten Martin Bežinarević, član pokreta 1 od 5 miliona (VIDEO) 1Foto: Vojin Radovanović

Ispred sedišta Republičke izborne komisije okupilo se dvadesetak članova i aktivista pokreta Jedan od pet miliona. Oni su tu kako bi, po rečima kopredsednika ovog pokreta Martina Bežinarevića, ukazali na brojne nepravilnosti na biračkim mestima tokom glasanja o referendumu.

Nakon ulaska u hodnik, članove pokreta kao i reportera Danasa obezbeđenje je izguralo napolje, posle čega je Martin Bežinarević održao kratak govor bacajući krst ispred obezbeđenja.

Od RIK-a do starog Dvora pripadnici policije pratili su članove pokreta, tražeći im lične karte.

Kopredsednik pokreta #1od5miliona Martin Bežinarević je odbio da da ličnu kartu zbog čega je i priveden, a kako javlja reporter Danasa sada se nalazi u Majke Jevrosime i čeka infotrmativni razgovor.

Priveden pa pušten Martin Bežinarević, član pokreta 1 od 5 miliona (VIDEO) 2
Foto: Vojin Radovanović

Predstavnici pokreta „1 od 5 miliona“ ranije večeras pokušali su da uđu u Republičku izbornu komisiju s pitanjem „ko je pokrao referendum“.

Policajac u civilu je pokazaosvoju značku i legitimisao desetak članova tog pokreta u Ulici kralja Milana u Beogradu, nedaleko od sedišta RIK.

Kopredsednik pokreta Martin Bežinarević rekao je na snimku uživo na Fejsbuku da su se posle pokušaja da uđu u RIK uputili ka Domu Narodne skupštine i da ih je presrela policija, a jedan od policiajaca mu je, kako navodi, rekao da mu je njegovo lice poznato i dodao da traži objašnjenje.

Bežinarević je u uživo prenosu na Fejsbuku, dok je trajalo legitimisanje, rekao da mu je žao što niko iz opozicije osim njih nije večeras došao ispred sedišta Republičke izborne komisije.

Kako javlja reporter Danasa, Bežinarević je pušten 40 minuta nakon ponoći.

Reč je o mestima poput Smedereva i Zaječara gde nisu usaglašeni broj listića i broj glasača i Majdanpeka gde su članovi izborne komisije napuštali biračko mesto u toku izbornog dana.

„Na biračkom mestu broj 55, na Vračaru, je član izborne komisije fotografisao dokumentaciju i telefonskim razgovorima nekome podnosio izveštaj, za šta imamo video snimak, okačen na Tviteru našeg pokreta“, navodi Bežinarević.

Ispred RIK-a će biti do prvih preliminarnih rezultata, a ako se poveća broj izbornih nepravilnosti pozvale masovno ljude da dođu ispred RIK-a, kako bi odbranili svako „Ne“.

Sem protesta, zbog nepravilnosti podneće i prigovore.

Bežinarević je naveo da je u Majdanpeku po informacijama kojima raspolaže pobedilo „Ne“, kao i na jednom biračkom mestu u Zaječaru beogradskoj Paliluli – biračkom mestu 4. Takođe, Ne je odnelo pobedu i na pet biračkih mesta na Vračaru i jednom na Glogolnjskom ritu. Na tim biračkim mestima su, sem Zaječara, bili njihovi kontrolori.

„Glavni problem je taj što ako se opozicija ne ujedini ovo nas čeka i na izborima 3. aprila. Ja ću da podsetim da je jedan čoveka (Srđan Nogo) danas na izbornom mestu razbio glasačku kutiju jer je besan i jer neće da prihvati ovakvu situaciju. To nas čeka 3. aprila, ljudi su besni. Zato očekujem da, ukoliko opozicija konačno sebe ne dozove pameti, svaki građanin polomi kutiju za glasanje“, rekao je Bežinarević.

Ispred RIK-a se nalazi i Mladen Obradović, predsednik Svetosavskog saveza Obraz, koji je imao posmatrače na biračkim mestima i koji je prijavljen kao organizator referendumske kampanje.

Obradović, inače i domaći posmatrač, navodi da nisu dobili akreditacije za posmatranje glasanja na Kosovu i Metohiji, te da je velika nepravilnosti „organizovanje glasanja građana sa KiM u Raškoj na prečac, što je protivno zakonu, jer Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o referendumu propisuju da 10 dana unapred moraju biti određena biračka mesta“, ali je protivzakonito i to što RIK nije obavestio građane na valjan način o argumentima za i protiv promene Ustava.

Skandalozno je, smatra, i ponašanje nosioca javnih funkcija, koji ne smeju da javno pozivaju građane da zaokruže da ili ne. Uložili su prigovore RIKu i boriće se svim zakonom garantovanim sredstvima. Kaže i da je u velikim gradovima ubedljiva pobeda Ne, tamo gde je opozicija imala kontrolore i Obraz posmatrače uglavnom je bila pobeda „.Ne“.

„Nemam nikakvu osnovu da verujem Vučiću. Lideri opozicionih stranaka treba da budu uz narod, ako su lideri“, navodi Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari