"Protest protiv prebijanja studenata" 11. juna u Novom Sadu 1Foto:Beta/Dragan Gojić

Vojvođanski klub apelovao je na građane Novog Sada da 11. juna dođu na „Protest protiv prebijanja studenata“ i na taj način pruže podršku napadnutim aktivistima Združene akcije Krov nad glavom i Dejanu Bagariću, organizatoru protesta „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu.

Kako se navodi u saopštenju, Dejan Bagarić, jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu, pretučen je sinoć, nakon protesta, a Marko Đelević i Mihajlo Nikolić, aktivisti „Združene akcije Krov nad glavom“, pretučeni su u petak, posle protesta zbog seče drveća u Novom Sadu.

„Za tri dana, u Novom Sadu su pretučena tri studenta. Svi prebijeni su aktivisti borbe protiv aktuelne vlasti. Oba napada su se desila neposredno nakon održanih protesta“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, zaključak je jasan: „Aktuelni režim možda ume da parališe opoziciju, ali nema načina da se izbori protiv studentskog bunta. Njih ne mogu da optuže ni za propale privatizacije, ni za pogrešne političke odluke, ni za mito, ni za korupciju, ni za Kosovo. Zato su na studente poslali svoje maskirane batinaše, koje su godinama gajili i negovali, stvarajući političku klimu u kojoj je svako ko misli neprijatelj, a fizička eliminacija regularan način političke borbe. Srbija je postepeno izašla iz latentne i ušla u manifestnu fazu fašizma: režim podržava fašiste, a fašisti štite režim“.

Zato iz Vojvođanskog kluba upućuju apel građanima Novog Sada.

„Novosađani, vreme je da se ne delimo ni po stranačkoj, ni po nacionalnoj, generacijskoj ni po bilo kojoj drugoj pripadnosti i da prestanemo da se propitujemo kad je ko došao u Novi Sad i Vojvodinu! Mi smo Novosađani. Ovo je naš grad. Ovo su naša deca. Podržimo studente. Ne dozvolimo da bilo ko batinama seče krila našoj pametnoj i hrabroj mladosti“, ističe se u saopštenju.

Oni su pozvali građane da pokažu režimu i ekstremnoj desnici da ih se ne plaše i da su spremni da se bore.

„Nisu više dovoljna saopštenja i zgražavanja nad onim što rade. Vreme je da se povežemo, organizujemo i borimo. Da pokažemo da nas ima i da smo rešeni da se ovo zlo zaustavi“, dodaje se.

Prvi korak u toj borbi, navode, je da svi dođu na protest „Protest protiv prebijanja studenata“, u utorak, 11. juna, kod fontane ispred Pravnog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari