Protest "Srbija protiv nasilja" bez obraćanja političara, u 18 časova, ispred Skupštine Srbije, biće okončan šetnjom do zgrade Vlade 1Foto: J. Patarčić/Danas

Kako bismo se izborili da se tragični događaji koji su u crno zavili naše društvo nikada više ne dogode, pozivamo vas na protestni skup “Srbija protiv nasilja” koji će biti održan u ponedeljak 8. maja, sa početkom u 18 sati, na platou ispred Narodne skupštine – piše u zajedničkom saopštenju opozicionih stranaka, organizatora današnjeg protesta.

Kako se dalje navodi, protest “Srbija protiv nasilja” biće organizovan bez govora i obraćanja organizatora i uz najveće poštovanje i saosećanje sa bolom koju svi osećamo zbog ovih nezapamćenih tragedija.

Na početku će biti pročitani zahtevi protesta, nakon čega će se povorka građana, u tišini, uputiti do zgrade Vlade Srbije.

Protest organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front / Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni, ali protest nije stranački i dobrodošli su svi građani i sve organizacije koji žele da podrže borbu protiv nasilja, bez ikakvih podela. Skup će se odvijati bez stranačkih obeležja i bez govora.

Svi narodni poslanici i poslanice zajedno će se u 17.30 uputiti iz doma Narodne skupštine na protest.

Zahtevi protesta:

1) Hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru – smena Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

2) Smena ministra prosvete Branka Ružića, ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina; ostavka ministra prosvete je dokaz da vlast poznaje samo pritisak građana i da je neophodno istrajati dok se svi zahtevi ne ispune

3) Hitno sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji kao i dugoročna rešenja koja je neophodno primeniti kako do ovakvih događaja nikada više ne bi došlo.

Rok za ispunjenje svih zahteva protesta je do  petka 12. maja.

*Važna napomena: Organizatori pozivaju sve građane da zbog osetljivosti trenutka u kome se protest dešava pokažu dodatnu dozu odgovornosti i da se u slučaju bilo kakvih provokacija odmah sklone od provokatora, izoluju ih i ne dozvole im da protest izmanipulišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari