Protest u Požegi: Srbiji je potrebna lustracija 1Foto: Inicijativa za Požegu

Nakon pauze tokom majskih praznika, u Požegi je večeras održan protest, 24. put od februara prošle godine, protiv lokalne i centralne vlasti.

Okupljanje na Trgu slobode bilo je posvećeno odbrani dostojanstva i građanskih prava koja se u Srbiji svakodnevno krše, o čemu su, pred oko sto ljudi, govorili aktivisti iz Kraljeva, Valjeva i Beograda i istakli važnost aktivizma i udruživanja građana.

Gordana Milanović, aktivistkinja iz Beograda, navela je da su „sve dosadašnje vlasti predavale jedna drugoj sudbine građana i prilagođavale sistem radi pljački i zloupotreba“, da je „vrhunac ironije nazvati sadašnje vreme zlatnim dobom“, te da su nam „gospodari života i smrti ostavili samo strah, jer je uplašenog čoveka najlakše kontrolisati“.

Založivši se za lustraciju, ona je poručila da je potrebno da se građani udružuju i razmenjuju ideje u borbi za svoja prava.

„Pružajte otpor. Dižite glas protiv nepravde. Prijavljujte probleme, povežite se u slobodnoj internet zoni, pišite zvaničnim institucijama, zovite ih telefonom. Sistem koji zloupotrebljava ljudska prava ne sme da opstane. Moramo da ga demontiramo i da uspostavimo novi sistem koji će služiti svim građanima. Kao planinska reka kuljaj narode i nosi sve pred sobom, sve dok ne ispereš i u zaborav ne oteraš sve one koji su bili spremni da prodaju ne samo svoj obraz i čast, već živote i slobodu svojih sunarodnika“, rekla je Gordana Milanović.

Ocenivši da se „vlast posebno plaši uspravnih i dostojanstvenih građana, koji žele da žive u normalnoj zemlji“, Vladan Slavković iz Lokalnog fronta Kraljevo je istakao da je „aktuelna vlast „postigla“ potpuni ekonomski i diplomatski fijasko, da su naši gradovi prazni i da bi trebalo spasiti ono što se spasiti može“.

„Srbiji je potrebna lustracija, koju će sprovesti novi i sposobni tužioci i pravnici, da rskrče ovaj svinjac koji su napravili ovi za sedam godina. To nije nikava nauka, pobeda ili osveta. To je pravda. Čeka nas ozbiljan i težak posao, jer ništa ne može preko noći“, poručio je Slavković i čestitao Požežanima na istrajnosti u protestima i borbi za građanska prava, koji traju od februara prošle godine.

Radica Munjić, aktivistkinja Lokalnog fronta Valjevo, kazala je da „oni koji sede u svjim domovima misle isto kao i oni koji su na protestima, ali ne izlaze iz straha ili misle da ništa ne može da se promeni ali“, kako je rekla, „greše i trebalo bi da se pridruže sugrađanima“.

Nakon protesta i protestne šetnje, građani su nastavili druženje u prostorijama Inicijative za Požegu, koja organizuje proteste, a novo okupljanje biće za sedam dana.

Bez trulih koalicija

„Ne treba da pravimo trule koalicije sa propalim političkim strankama. Moramo da se borimo sami, a promene mogu da iznesu samo građani, jer su nas svi  izdali“, ocenila je Radica Munjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari