Protest „Užice protiv nasilja“: Podrška beogradskim protestima i zatražena smena većnika Vladimira Sinđelića 1Protest "Užice protiv nasilja"/Foto: N. Kovačević

I pored nevremena, praćenog jakom kišom i grmljavinom, stotinak Užičana se okupilo večeras ispred Skupštine grada na protestu „Užice protiv nasilja“ koji je protekao mirno, bez govornika i protestne šetnje.

Osim podrške zahtevima sa beogradskih protesta „Srbija protiv nasilja“, zatražena je smena gradskog većnika Vladimira Sinđelića (SNS), za koga je rečeno da je vršio pritiske na direktore škola i ostale zaposlene u užičkom javnom sektoru, kako bi otišli na kontramiting naprednjaka, koji je 26. maja održan u Beogradu.

„Ne mogu više da podnesem sve oblike nasilja i primitivizam u kome se davimo. Ovde sam, ponovo večeras, jer je neko odlučio da iz svega isključi škole. Vlada je saopštila danas da će školska godina da se završi u utorak. Kao da škola funkcioniše na prekidač, kao da smo mi, naši životi, naše profesije i naši đaci vlasništvo Vlade“, objašnjava za Danas Gordana, profesorka Užičke gimnazije.

Protest „Užice protiv nasilja“: Podrška beogradskim protestima i zatražena smena većnika Vladimira Sinđelića 2
Foto: N. Kovačević

Aleksandar, koji studira u Ljubljani i bavi se novinarstvom, došao je na nekoliko dana u svoj grad i kaže da očekuje da se „u Srbiji nešto promeni“.

„Iz Srbije sam otišao zbog sadašnje vlasti. Možda postoji mogućnost da se nešto promeni, ne nužno vlast ali da se, bar, prekine na nasiljem. U celoj ovoj priči“, dodaje Aleksandar, „tužno je to što je trebalo da pogine dvadesetoro ljudi da bismo se setili da preduzmu nešto“.

Milan, pokisao poput ostalih učesnika okupljanja, dodaje da je došao na protest „da se otarasimo zla“.

„Imali smo jedno zlo – Slobodana Miloševića i njega smo se otarasili, a sada treba da pobedimo još jedno zlo“, poručuje i kaže da „bi trebalo da se protestuje svakodnevno, a ne jednom sedmično“.

Protest „Užice protiv nasilja“: Podrška beogradskim protestima i zatražena smena većnika Vladimira Sinđelića 3
Foto: N. Kovačević

Danijela Dedović, maturantkinja Užičke gimnazije, pročitala je zahteve sa protesta „Srbija protiv nasilja“, a potom dodala da se traži i smena Vadimira Sinđelića (SNS), člana Gradskog veća Užica zaduženog za mesne zajednice.

On je, kako je rekla „uoči kontramitinga SNS-a, 26. maja u Beogradu, vršio pritisak na direktore osnovnih i srednjih škola, javnih preduzeća i ustanova da obezbede zahtevani broj zaposlenih koji će prisustvovati kontramitingu“.

Pročitala je službenu belešku Zorice Vesović, direktorke užičke Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju „Miodrag V. Matić“, a to je, kako je objasnila, učinila uz odobrenje direktorke.

Protest „Užice protiv nasilja“: Podrška beogradskim protestima i zatražena smena većnika Vladimira Sinđelića 4
Danijela Dedović/Foto: N. Kovačević

U belešci, direktorka piše da ju je „18. maja u jutranjim satima, telefonom pozvao Sinđelić i obavestio da se u Beogradu, 26. maja, održava kontramiting, u organizaciji vladajuće stranke SNS“.

„Tražio je od mene, kao direktorke ustanove, kvotu, odnosno da na miting  povedem deset zaposlenih. Odbila sam zahtev, jer je to radni dan i ne bih mogla da organizujem nastavu za decu i učenike sa smetnjama u razvoju, a i nisam član nijedne partije“, piše u službenoj belešci diretrorke koja je navela da je u toj školi „zaposlena od 1985. godine i da je to prvi put da se desila takva situacija“.

Direktorka navodi u belešci da je „predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio medijima da ga, ukoliko bude prisile za odlazak na kontramiting, građani o tome obaveste“.

Protest „Užice protiv nasilja“: Podrška beogradskim protestima i zatražena smena većnika Vladimira Sinđelića 5
Foto: N. Kovačević

„Zbog toga i pišem službenu zabelešku, u slučaju da moram da objašnjavam zašto sam odbila zahtev o kvoti Vladimira Sinđelića“, navodi se u službenoj belešci drektorke te škole.

Protest, na koji je građane pozvao Organizacini odbor, koga čine predstavnici užičkih odbora Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Zeleno-levog fronta, protekao je mirno.

Lokalni vlastodršci  

„Zahtev za hitnom smenom Vladimira Sinđelića proizilazi iz njegovog sramnog postupka kao čina nasilja nad slobodom, ličnim i profesionalnim integritetom svakog građanina. Lokalni vlastodršci, koji zloupotrebljavaju svoju poziciju, moraju snositi odgovornost, kao i nalogodavci na republičkom nivou“, poručila je maturantkinja Užičke gimnazije.

Dekadencija, nasilje, štancanje diploma…

„Dekadencija, ludilo, nasilje, nazadovanje društva… Vrednosti su potpuno poremećene. Školstvo ne vredi, a diplome izviru kao posle kiše. Zbog toga i još mnogo čega sam na protestu, poručuje“, Slavko, užički penzioner.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari