"Žene za promene" protestuju sutra u Novom Sadu zbog femicida u Rakovcu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Aktivistička grupa „Žene za promene“ iz Novog Sada organizovaće sutra protestnu akciju i njome ukazati na dva nova femicida koja su se dogodila 18. februara u selu Rakovac, u vojvođanskoj opštini Beočin. Protestna akcija će se održati na Trgu slobode sa početkom u 17.00 časova.

„Želimo da naglasimo ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo, s obzirom na 28 femicida u Srbiji u 2023. godini i još dva kojima započinje strašni popis u 2024. godini. Izgubili smo još dva ženska života uprkos činjenici da je nasilniku bila izrečena mera zabrane prilaska. Kao i u mnogim slučajevima do sada, nasilnik nije poštovao izrečenu zabranu, a institucije i dalje ne nalaze način da kontrolišu kretanje onih koji su pretnja bezbednosti žena“, piše u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je cilj akcije da se uputi „snažna poruka“ nadležnim institucijama da izricanje mera zaštite nisu dovoljne, već da se moraju preduzeti konkretni koraci u zaštiti žena i sprečavanju nasilja i femicida.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu je danas, nakon saslušanja osumnjičenog za ubistvo bivše supruge i njene majke u Rakovcu, predložilo određivanje pritvora uhapšenom.

Tužilaštvo je dvostruko ubistvo okvalifikovalo kao teško ubistvo, za šta je zaprećena kazna zatvora u trajanju od najmanje 10 godina ili doživotni zatvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari