Protestu "Za čist vazduh" se priključilo još pet gradova 1Foto: Siniša Obrenić

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ saopštila je danas da su se protestu građana „Za čist vazduh“ pridružili gradovi Subotica, Pančevo, Kosjerić, Bačka Topola i Raška.

U saopštenju se navodi da građani zahtevaju konkretne mere koje će obezbediti zdravu životnu sredinu i sprečiti posledice dugotrajnog zagađenja i ignorisanja tog problema.

Naredni protest biće održan 5. februara, a na poziv Građanskog fronta i Inicijative odazvalo se 18 gradova i skoro 15 hiljada građana i građanki koji su potpisali peticiju sa istim zahtevima.

„Planirani su protesti, protestne šetnje, okupljanja, biciklistički protesti i druge akcije sa istim ciljem, da živimo u zdravom životnom okruženju“, dodala je Inicijativa.

Ne davimo Beograd navodi da su organizatori u kontaktu sa još nekoliko gradova za koje se očekuje da potvrde svoje učešće, a organizacije i pojedinci koji u svojim sredinama žele da se pridruže borbi za čist vazduh, i dalje se mogu javiti preko sajta zacistvazduh.org.

„Naši gradovi sve češće se nalaze na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta. Naše zdravlje, zdravlje naše dece i naših najmilijih, ugroženo je nebrigom i kontinuiranim ignorisanjem upozorenja, merenja i analiza koja jasno govore da se radi o ozbiljnom problemu koji se neće sam od sebe rešiti“, istakla je Inicijativa.

Podsetila je da podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) govore da u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenjima iz vazduha, što je drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari