Zakazana prva sednica lokalnog parlamenta u Novom Pazaru 1

Odbornici novog saziva Skupštine grada Novog Pazara, prvu sednicu održaće 13.februara, na kojoj će se birati gradonačelnik, njegov zamenik i članovi Gradskog vrća.

Diplomirani ekonomista Nikat Biševac, kadar Sandžačke demokratske partije (SDP), dobiće treći gradonačelnički mandat.

Za tu funkciju ga je predložio partijski kolega i novoizabrani predsednik gradskog parlamenta Samir Lekić.

Biševac je na funkciji novopazarskog gradonačelnika od 2016.godine i važi za jednog od najpopularnijih i najuvažavanijih članova SDP.

Na funkciju gradonačelnika došao je sa mesta direktora Filijale Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ). Pre toga bio je rpofesor u novopazarskoj Ekonomsko-trgovinskoj školi i director Sportskog saveza Novog Pazara.

Za zamenika gradonačelnika, iako su informacije nezvanično, buće izabran diplomirani pravnik Vladimir Marinković, kadar SNS.

Biće mu to drugi mandat na toj funkciji, na koju je prvi put izabran krajem 2021.godine.

Marinković je, pre dolaska u lokalnu samoupravu, radio u banci, bio je zamenik vršioca dužnosti direktora JKP “Gradska čistoća” i director tog preduzeća.

Ko će ući, u dvetočlano Gradsko veće još nije poznato. Kao sigurni kandidati, spekuliše se, trojica predstavnika srpske liste, među kojima je i predsednik odbora naprednjaka Nikola Jolović.

Pre izvora izvršnih organa u utvrđivanja dnevnog reda, biće dodeljeni mandati novim odbornicima.

Gradskoj skupštini su, trojica odbornika SDA Sandžaka, dostavljene izjave o ne prihvatanju odborničkih mandata. Među njima je i líder te partije Sulejman Ugljanin, koji je na decembarskim lokalnim izborima, bio nosilac liste i kandidat za gradonačelnika.
Nove odbornike imaće i koalicija SNS-SPS, jer je, još na konstitutivnoj sednici, jedna odbornica podnela ostavku, a njen partijski kolega se odrekao odborničkog mandata.

Tek posle dodele novih mandata, odbornici će raspravljati o formiranju Administrativno – mandatne i Komisije za statutarna, organizaciona i normativna pitanja.

Skupština grada Novog Pazara ima 47 odbornika, od kojih nova-stara koalicija )SDP i SNS-SPS) ima ranku većinu od 24 odbornika.

U opoziciji su Stranka pravde i pomirenja (SPP) sa 12 odbornika, 10 ima SDA Sandžaka i jednog Građanski pokret Sandžaka (GPS).

Opoticija je i na konstitutivnoj sednici osporavala legitimitet Skupštine, jer SDP optužuju za neregularnost izbora.

Posle verifikacije mandata, odbornici SDA Sandžaka i SPP napustili su skupštinsku salu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari