Prvi presek izlaznosti RIK: Do 10 sati 9,94 odsto građana glasalo 1Foto: Print screen RTS

Do 10 sati  na glasanje je izašlo 9,94 građana od ukupnog broja upisanih birača u Srbiji, dok je u Vojvodini izašlo 11, 61 odsto, a u beogradskom regionu 9, 88, rekao je Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku na konferenciji za novinare RIK.

Prema njegovim rečima, na prošlim parlamentarnim izborima 2022. u isto vreme izašlo je 9,59 dok je konačna izlatnost bila 58, 60 odsto.

Kada je reč o Šumadiji i Zapadnoj Srbiji izlaznost do 10 sati je 8,18 odsto, u regionu Južne i Istočne Srbije 9,53 odsto.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević naveo je da se glasanje na gotovo svim biračkim mestima sprovodi u najboljem mogućem redu.

– Nedopustivo je širene panike i vršenje pritiska na organe za sprovođenje izbora iz pojedinih nevladinih organzacija, posebno na društvenim mrežama. Posebno navođenje tvrdnji da postoje neregularnosti bez navođenja biračkih mesta  – kazao je Dimitrijević.

On je apelovao na sve da ne šire paniku. Podsetio je članove organa za sprovođenje izbora i nadležne organe da rade svoj posao.

– Od tih paušalnih navoda dobili smo informacije da je na biračkom mestu broj 7 u Raškoj član odbora video neke spiskove ali nisu utvrđene bilo kakve nepravilnosti. Takođe bilo je reči da se vode paralelni spiskovi u Kovilju. I za to je utvrđeno da nije tačno – naveo je Dimitrojević pozivajući da se eventualni takvi prekišaji sankcionišu.

On je demantovao navode o fizičkom napadu u Ruskom Krsturu u opštini Kula. Kako je naveo nije došlo do fizičkog sukoba već do verbalnog.

Kada je reč o Žitorađi i Somboru gde su zabeleženi nestanak struje i pucanej cevi, Dimitrijević je rekao da je saad sve u redu.

Dešavanja na izborima iz minuta u minut pratite u Danasovom blogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari